Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Meer overheidsorganisaties testen Mastodon

De pilot voor de Mastodon-server van de overheid krijgt steeds meer deelnemers. Er zijn 11 nieuwe organisaties toegevoegd aan het platform en dat betekent dat op dit moment 15 organisaties en bewindspersonen communiceren met burgers via de Mastodon-server. De verwachting is dat meer organisaties zich aansluiten.

Digitale Overheid 8 september 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Overheidsbrede oplossing

Het doel is om alle overheidsorganisaties te betrekken bij de pilot. Zo wordt onderzocht of Mastodon een rol kan spelen voor de hele overheid in het contact met burgers.

Ron Roozendaal (directeur Digitale Samenleving bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties): “Overheden zijn soms ook afhankelijk van private platformen voor hun activiteiten. Publieke waarden kunnen zo in het gedrang komen. Daarom willen we in de digitale wereld bijdragen aan alternatieve technologieën in overeenstemming met publieke waarden en mensenrechten. Het gebruik van Mastodon is daar een goed voorbeeld van”.

De 15 deelnemers

De initiatiefnemers van de pilot voor de Mastodon-server zijn staatssecretaris Alexandra van Huffelen(link naar andere website), de Belastingdienst(link naar andere website), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties(link naar andere website) en Forum Standaardisatie(link naar andere website). De volgende organisaties zijn nu ook aangesloten:

Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.(link naar andere website)

Algemene Rekenkamer.(link naar andere website)

BIJ12(link naar andere website).

Dienst Justitiële Inrichtingen(link naar andere website).

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut(link naar andere website).

Raad van State(link naar andere website).

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur(link naar andere website).

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu(link naar andere website).

Rijkswaterstaat(link naar andere website).

Rijkswaterstaat Verkeersinfo(link naar andere website).

Veiligheidsregio Brabant-Noord(link naar andere website).

Wat is Mastodon?

Mastodon is een gefedereerd sociaal medium. Dit betekent dat iedereen een Mastodon-server kan opzetten en deze kan laten samenwerken met het netwerk van Mastodon-servers. Gegevens van gebruikers zijn dus niet in handen van één partij en komen ook niet op één plek samen. Via een Mastodon-account kan je korte berichten delen en op andere accounts reageren. Ook burgers met een account op een andere Mastodon-server kunnen overheidsorganisaties volgen en op hun berichten reageren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.