Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Meta aangeklaagd voor omzeilen privacyfeature Apple

Twee Facebook-gebruikers stappen in San Francisco naar de rechter om moederbedrijf Meta aan te klagen. Volgens de aanklagers omzeilt het Amerikaanse technologiebedrijf met de in-app browser de App Tracking Transparency feature, een maatregel die de privacy van iPhone- en iPad-bezitters moet beschermen. Gevoelige en vertrouwelijke informatie komt zo onbedoeld bij Meta terecht.

VPN Gids 23 sep 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft de Amerikaanse techsite MacRumors (1).

Nieuwe privacyfeatures in iOS 14

In september 2020 rolde Apple de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem uit: iOS 14. Deze iteratie was voorzien van allerlei nieuwe privacyfeatures: er was onder meer een camera- en microfoonindicator, applicaties in de App Store waren verplicht om een privacylabel op te nemen en je kon ‘locatie bij benadering’ inschakelen. Op deze manier wilde Apple klanten meer controle geven over de informatie die zij prijsgeven aan adverteerders en app-ontwikkelaars.

Een andere privacyfeature die Apple enkele maanden later lanceerde, was App Tracking Transparency. Sinds de introductie zijn ontwikkelaars verplicht om vooraf te vragen of zij het gedrag van gebruikers in kaart mogen brengen. Het ging om zaken als locatiegegevens, browse- en zoekgeschiedenis, en welke apps je op je iPhone hebt geïnstalleerd.

Zuckerberg: ‘Facebook en Instagram mogelijk niet langer gratis’

Deze functie was tegen het zere been van Meta en andere techbedrijven. Uit onderzoek bleek dat vrijwel iedereen ‘nee’ zei op de vraag of Facebook hen mocht volgen. Daardoor zou het een stuk moeilijker worden om gerichte advertenties aan te bieden. En dat zouden bedrijven in hun portemonnee voelen: volgens de Financial Times liepen techbedrijven door Apples App Tracking Transparency zo’n 10 miljard dollar aan omzet mis.

Mark Zuckerberg, oprichter en CEO van Facebook, was zo boos dat hij gezegd zou hebben dat hij ‘Apple pijn wilde doen’. In plaats daarvan plaatste hij paginagrote advertenties in verschillende Amerikaanse dagbladen. Daarin haalde Zuckerberg hard uit naar techbedrijf uit Cupertino. “Apple beweert dat dit over privacy gaat, maar het gaat om geld”, zei hij onder meer.

De topman van Facebook ging zelfs zo ver dat hij dreigde dat gebruikers in de toekomst mogelijk zouden moeten gaan betalen voor Facebook en Instagram. Hij riep iedereen op Meta te helpen om de apps gratis te houden. Dat bracht allerlei voordelen met zich mee voor gebruikers: ze krijgen relevante advertenties te zien en ze steunen er kleine, zelfstandige ondernemers mee.

Meta weet alles dankzij geïnjecteerde JavaScript-code

App Tracking Transparency is ideaal voor mensen die het niets vinden dat technologiebedrijven allerlei persoonlijke gegevens over hen verzamelt. Maar zoals gezegd staan techbedrijven er niet achter. En mogelijk halen ze alles uit de kast om de privacymaatregel van Apple te omzeilen.

Volgens twee Facebook-gebruikers omzeilt Meta de anti-volgfunctionaliteit van Apple. Ze baseren zich op de bevindingen van beveiligingsonderzoeker Felix Krause. Hij ontdekte dat de in-app browser van Facebook en Instagram gebruikers konden volgen.

Zodra een gebruiker op een URL in een berichtje tikt, wordt hij via de ingebouwde browser van de apps doorgestuurd naar de betreffende pagina. Vervolgens injecteren de apps een JavaScript-code die precies bijhoudt wat iemand op internet doet. Meta weet zodoende van al haar leden niet alleen welke sites ze bezoeken, maar ook wat ze intypen. Het achterhalen van wachtwoorden, creditcardgegevens, bankrekeningnummers en andere vertrouwelijke gegevens is dan kinderspel.

Woordvoerder: ‘Meta verzamelt niet illegaal gebruikersgegevens’

Dat is een grove schending van de privacy, zo vinden twee Facebook-gebruikers. Ze hebben daarom een aanklacht ingediend bij de rechtbank in San Francisco. Wanneer de zaak dient en wat de eisers van Meta verwachten, is onduidelijk.

Een woordvoerder van Meta wil tegenover NU.nl niet ingaan op de rechtszaak. In-app webbrowsers zijn volgens hem de standaard in de techindustrie. “We gebruiken ingebouwde browsers in de app om gebruikers veilig, gemakkelijk en betrouwbaar te laten surfen op het internet. Door het corrigeren of aanvullen van webadressen wordt voorkomen dat mensen worden omgeleid naar kwaadaardige sites”, zo laat de woordvoerder weten.

Hij ontkent dat Meta illegaal gegevens van gebruikers verzamelt.

  1. https://www.macrumors.com/2022/09/22/meta-sued-tracking-iphone-users/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.