Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Meta schikt oude privacyzaak voor 90 miljoen dollar

Meta, het moederbedrijf van Facebook, is bereid om een bedrag van 90 miljoen dollar op tafel te leggen om zo een rechtszaak te voorkomen. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd de internetactiviteiten van gebruikers te volgen, ook als ze uitgelogd waren op het sociale netwerk. Naast het forse geldbedrag moet Meta ook alle data vernietigen die het op deze manier heeft verkregen. Dat heeft de rechtbank van San Jose bepaald, zo schrijft het Amerikaanse persbureau Reuters.

VPN Gids 16 februari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Facebook beschuldigd van privacyinbreuk

De weerstand tegen techbedrijven die gebruikers nauwlettend op de voet volgen groeit met de dag. Eén van de bedrijven die dat doet en er tegelijkertijd bakken met geld mee verdient, is Meta. Dochteronderneming Facebook weet ontzettend veel van zijn leden: onder meer wat je op internet uitspookt, wie je (online) vrienden zijn, welke plekken je regelmatig bezoekt en welke apparaten je gebruikt om in te loggen op Facebook. Je leest er alles over in het artikel ‘Wat weet Facebook over mij?’.

Als je ingelogd bent op het sociale netwerk en vervolgens helemaal losgaat op het internet, dan begrijpen de meesten dat Meta deze data verzamelt. Daar houdt het echter niet op. Ook als gebruikers zijn uitgelogd, blijft het moederbedrijf van Facebook hun internetactiviteiten op de voet volgen. Dat is een regelrechte inbreuk op de privacy, zo vinden gebruikers.

In februari 2012 startten ze daarom een rechtszaak tegen Facebook. Gebruikers eisten een schadevergoeding voor het onrechtmatig verzamelen van gebruikersdata. Deze gegevens waren afkomstig van websites die een Like-knop op hun site hadden opgenomen. De verzamelde gegevens werden samengevoegd tot gebruikersprofielen en vervolgens doorverkocht aan adverteerders.

Meta: ‘Blij dat we deze zaak achter ons kunnen laten’

De zaak werd in juni 2017 geseponeerd, maar werd in april 2020 nieuw leven ingeblazen. Gebruikers mochten proberen aan te tonen dat hun privacy werd geschonden door Facebook. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg probeerde om de zaak voor te leggen aan het Hooggerechtshof, maar zonder succes.

Om een einde te maken aan de jarenlange juridische strijd en meer onkosten te voorkomen, besloot Facebook maandag om te schikken. Het sociale netwerk is bereid om hiervoor 90 miljoen dollar neer te leggen. Hoewel het bedrijf altijd heeft ontkend de privacy van gebruikers te hebben geschonden, is Facebook blij dat de zaak na tien jaar eindelijk ten einde is gekomen.

“De schikking is in het beste belang van onze gemeenschap en onze aandeelhouders en we zijn blij dat we deze zaak achter ons kunnen laten”, vertelt Meta-woordvoerder Drew Pusateri in een reactie aan persbureau Reuters. De schikking heeft betrekking op alle Facebook-gebruikers die tussen 22 april 2010 en 26 september 2011 websites bezochten die een Like-knop hadden.

Wachten op goedkeuring

De rechtbank van San Jose in de Amerikaanse staat Californië moet de schikking nog goedkeuren. Pas dan is de rechtszaak definitief voorbij. De advocaten die de class-action lawsuit hebben gevoerd willen een bedrag van 26,1 miljoen dollar voor hun diensten. Dat blijk uit documenten van de rechtbank, zo meldt Reuters.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.