Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Meta schikt privacyzaak voor 37,5 miljoen dollar

Door een bedrag van 37,5 miljoen dollar op tafel te leggen, wil Meta een einde maken aan een privacyzaak die al sinds november 2018 gaande is. Het bedrijf werd ervan beschuldigd dat Facebook jarenlang zonder toestemming van gebruikers hun locatie volgde. Het is nu aan de rechtbank van San Francisco om het schikkingsvoorstel goed te keuren.

VPN Gids 24 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft Reuters (1).

Facebook gebruikte IP-adres om gebruikers te volgen

Volgens het persbureau draait de zaak om grootschalige privacyschending van Amerikaanse Facebook-gebruikers. Gebruikers van het sociale netwerk die niet wilden dat hun locatie werd gedeeld, konden dat eenvoudig uitschakelen in het instellingenmenu. Iedereen die dat deed ging ervan uit dat het sociale netwerk van Mark Zuckerberg hen niet langer op de voet volgde.

Daar bleek echter niets van te kloppen. Hoewel technisch gesproken niet langer locatiegegevens werden doorgegeven aan Facebook, bleek het platform nog steeds in staat om gebruikers nauwlettend te volgen. Daarvoor vertrouwde het sociale netwerk op het IP-adres van gebruikers, zeg maar een soort van digitaal postadres van iedereen die online is. Aan de hand van het IP-adres is het eenvoudig om de locatie van gebruikers te achterhalen en hen te volgen.

Dat is niet alleen in strijd met de privacywetgeving in Californië: hiermee schendt Facebook ook haar eigen privacyvoorwaarden. Daarin schrijft het bedrijf dat het geen gebruikers volgt die de optie ‘tracking’ hebben uitgeschakeld. Facebook gebruikt locatiegegevens om leden persoonsgerichte advertenties voor te schotelen.

Rechtbank buigt zich over schikkingsvoorstel

Om een einde te maken aan de langslepende rechtszaak, is Meta, het moederbedrijf van Facebook, bereid om 37,5 miljoen dollar te betalen. De schikking heeft enkel betrekking op Amerikaanse Facebook-gebruikers die het platform na eind januari 2015 hebben gebruikt. Amerikanen die vóór die datum actief waren op het platform of afkomstig zijn uit een ander land, vallen buiten de boot.

Het is goed om te benadrukken dat het om een schikkingsvoorstel gaat. De rechtbank van San Francisco in Californië moet het voorstel nog goedkeuren. In theorie kan de rechter deze naar de prullenbak verwijzen.

Dat Meta bereid is om miljoenen te betalen, wil nog niet zeggen dat het bedrijf erkent schuldig te zijn. Meta houdt vol niets verkeerd te hebben gedaan. Het bedrijf van Zuckerberg reageerde niet op vragen van Amerikaanse media over het schikkingsvoorstel.

Meta schikte eerder al voor 90 miljoen dollar

Het is niet de eerste privacyzaak die met een sisser afloopt voor Meta. In februari van dit jaar legde het bedrijf een bedrag van 90 miljoen dollar neer om te schikken in een privacyzaak die al sinds 2012 loopt. In deze zaak ging het erom dat Facebook gebruikers online op de voet volgde, ook als ze waren uitgelogd van de applicatie of mobiele website. Gebruikers startten een rechtszaak en eisten een schadevergoeding voor het onrechtmatig verzamelen van gebruikersdata.

De zaak werd in 2017 geseponeerd, maar werd in 2020 nieuw leven in geblazen. Gebruikers mochten aantonen dat hun privacy werd geschonden door Facebook. Het sociale netwerk probeerde de zaak voor te leggen aan het Hooggerechtshof, maar zonder succes. Daarop besloot het om eieren voor zijn geld te kiezen en te schikken.

“De schikking is in het beste belang van onze gemeenschap en onze aandeelhouders en we zijn blij dat we deze zaak achter ons kunnen laten”, vertelde een woordvoerder van Meta. De schikking had betrekking op Amerikaanse Facebook-gebruikers die tussen 22 april 2010 en 26 september 2011 websites met een Like-knop bezochten.

Op dit moment loopt er een massaschadeclaim tegen Meta. De Britse advocate Liza Lovdahl Gormsen meent dat het Facebook grof geld heeft verdiend over de ruggen van gebruikers door hen oneerlijke gebruikersvoorwaarden te laten accepteren. Ze eist daarom namens 44 miljoen Britse Facebook-gebruikers 2,3 miljard pond, omgerekend 2,75 miljard euro, van het moederbedrijf.

  1. https://www.reuters.com/legal/litigation/meta-reaches-375-mln-settlement-facebook-location-tracking-lawsuit-2022-08-23/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.