Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Mijn Cyberweerbare Zaak-subsidie voor kleine bedrijven opent

Op 2 september gaat de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ weer open. Micro- en kleine ondernemingen kunnen met deze regeling subsidie krijgen voor de kosten van de aanschaf en implementatie van één of meer belangrijke cyberweerbaarheidsmaatregelen. Dit jaar stelt het Digital Trust Center (DTC) een totaalbedrag van €1.000.000 beschikbaar om de financiële drempel te verlagen. Met name kleine ondernemingen ervaren deze drempel bij het nemen van basismaatregelen die de weerbaarheid tegen cyberaanvallen verhogen.

Digitale Overheid 30 augustus 2024

Cyberweerbaarheid bij kleine ondernemingen

Veel kleine bedrijven blijven achter met hun cyberweerbaarheid en nemen nog niet voldoende basismaatregelen. Dat er een zogenoemde 'cyberweerbaarheidskloof' ontstaat tussen de cyberdreigingen en de maatregelen die kleine bedrijven nemen, wordt bevestigd in de Cybersecuritymonitor van het CBS en het advies van de Cyber Security Raad. Analyse van de data uit de CyberVeilig Check voor zzp en mkb leert dat van de top 3 van al genomen maatregelen bestaat uit antivirussoftware (76%), back-ups (74%) en het herkennen van phishing (68%).

 

Als we de antwoorden van bijna 10.000 ondernemers die cyberscan invulden, uitsplitsen naar de sectoren waarin ze opereren, dan zijn er verschillen te zien in de mate waarin cybersecuritymaatregelen genomen zijn.

Bekijk meer data uit de CyberVeilig Check, met per basismaatregel een score per sector.

Stimulans voor kleine bedrijven

Met praktische voorlichting, zelfscans en het delen van ervaringsverhalen van ondernemers die getroffen zijn door een cyberaanval, stimuleert het DTC ondernemers om de basis op orde te maken. Toch zet dit niet elke ondernemer aan tot het verbeteren van de cyberveiligheid. Uit de evaluatie van de pilot van 'Mijn Cyberweerbare Zaak' in 2023 blijkt dat een financiële stimulans ervoor zorgt dat kleine bedrijven aan de slag gaan met hun cyberweerbaarheid en sneller overgaan tot aanschaf en implementatie van cyberveilige maatregelen. Daarom heropent het DTC deze subsidieregeling en stelt deze keer een groter subsidiebudget beschikbaar.

Mijn Cyberweerbare Zaak in het kort

  • De subsidie kan worden aangevraagd door zelfstandig ondernemers en mkb-bedrijven met maximaal 50 medewerkers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen.

  • Subsidiabel zijn maatregelen die vallen onder de volgende categorieën:

    1. Veilige netwerktoegang/wifi

    2. Wachtwoordmanager

    3. Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactortauthenticatie (MFA)

    4. Patch-management

    5. Antivirussoftware

    6. Back-ups instellen en testen

    7. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

    8. Cyber awareness trainingen

  • De subsidie bedraagt 50% van de kosten voor aanschaf of implementatie, met een maximum van €1.250 per aanvrager.

  • Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen totdat het subsidiebudget is uitgeput.

Subsidie aanvragen in 3 stappen

In drie stappen vraag je een Mijn Cyberweerbare Zaak-subsidie aan. De eerste stap is om te weten waar de cyberveiligheid van jouw bedrijf nog tekortschiet. Met de CyberVeilig Check voor zzp en mkb download je jouw eigen actielijst (PDF) met te nemen cyberweerbaarheidsmaatregelen. De tweede stap is het aanschaffen van de (subsidiabele) producten of diensten van je actielijst. De laatste stap bestaat uit de aanvraag van de subsidie en het uploaden van de actielijst en de factuur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Michel Verhagen, manager DTC: “Ondernemers zijn druk met ondernemen. Cybersecurity staat vaak niet bovenaan de prioriteitenlijst. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat kleine ondernemers geen doelwit zijn, want de realiteit is anders. Graag stimuleren we kleine ondernemers om nú in actie te komen en snel de belangrijkste cybermaatregelen te treffen. Want met een paar eenvoudige ingrepen maak je de kans dat je het volgende slachtoffer wordt echt kleiner. Laat deze subsidie het laatste zetje zijn om vandaag nog in actie te komen.”

Subsidieregeling voor kleine bedrijven

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.