Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Militair verantwoordelijk voor lekken geheime documenten

Een jongeman van begin twintig die op een militaire basis werkt, is naar verluidt de oorzaak van het lekken van tientallen geheime documenten. Omdat hij zich zo eenzaam en alleen voelde tijdens de coronapandemie, zou hij kennissen hebben gezocht die zijn passie voor vuurwapens deelden. Doordat één van de leden van deze besloten chatgroep de stukken op andere kanalen verspreidde, dreigt de militair nu te worden ontmaskerd.

VPNgids 13 april 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft The Washington Post. De krant baseert zich op interviews met leden van een Discord-chatgroep en gesprekken die daar werden gevoerd. Daarnaast bestudeerde de redactie zo’n driehonderd foto’s die nog niet openbaar waren gemaakt.

Chatgroep onder de indruk van ‘OG’

De twintiger noemde zichzelf ‘OG’ op Discord. Hij werd lid van een groep waar leden alleen werden toegelaten nadat ze een uitnodiging hadden gekregen. Daar publiceerde hij documenten die gerubriceerd waren als ‘geheim’ en ‘topgeheim’. Deelnemers klaagden over het vakjargon, dat ze niet begrepen. Om de inhoud begrijpelijker te maken, voegde ‘OG’ aantekeningen toe.

‘OG’ vertelde dat de papieren afkomstig waren van een militaire basis. Daar werkte hij naar eigen zeggen op een afdeling waar het niet was toegestaan om smartphones of andere elektronica mee te nemen. Hij zou uren zijn bezig geweest om de geheime documenten op te stellen en ze vervolgens met zijn Discord-vrienden te delen. Dat was een intensieve en tijdrovende klus. Zodoende besloot hij om de staatsgeheimen te fotograferen en zelf op internet te zetten.

De leden van de chatgroep waren onder de indruk van de jongeman. Eén van hen zegt tegenover The Washington Post dat ‘OG’ een “schijnbaar profetisch vermogen” had om belangrijke gebeurtenissen te voorspellen. Hij wist dingen die “alleen iemand met een hoge bevoegdheid” kon weten.

Documenten verschijnen buiten Discord-server

‘OG’ was de onbetwiste leider van de chatgroep op Discord. Volgens de krant dwong hij een pikorde af en verwachtte dat iedereen de geheime documenten las die hij online plaatste. Deden ze dat niet of verslapte hun aandacht, dan werd hij boos. Hij dreigde de publicatie van de staatsgeheimen stop te zetten als er niet over de inhoud werd gediscussieerd.

De afgelopen wintermaanden publiceerde ‘OG’ tientallen geheime documenten op de server van Discord. Eind februari besloot één van de leden om de geüploade foto’s op een andere Discord-server te plaatsen. Duizenden Discord-leden konden de staatsgeheimen daardoor lezen. Begin april verschenen de stukken in Russische Telegram-kanalen, het online berichtenplatform 4Chan en Twitter.

‘Pentagon zal ‘OG’ gauw genoeg opsporen’

Toen de documenten op sociale media verschenen, startte het Pentagon een onderzoek naar het lek. ‘OG’ raakte hierdoor in paniek en verhuisde de leden van de chatgroep naar een andere server. Hij vroeg hen om alle informatie die naar hem kon leiden te verwijderen. Eén van de leden die The Washington Post sprak is ervan overtuigd dat de FBI en het Pentagon hem snel genoeg zullen opsporen.

Discord zei in een verklaring dat het samenwerkt met de politie en weigerde verder commentaar te geven.

Dit staat er in de geheime documenten die online verschenen

In maart en april verschenen er tientallen geheime en topgeheime stukken op het internet. De documenten bevatten onder meer tal van details over de oorlog in Oekraïne, waaronder kwetsbaarheden van het Oekraïense leger, wapen- en munitieleveranties en locaties van afweergeschut.

Andere documenten gingen over de vermeende steun van de Israëlische geheime dienst Mossad voor de protesten in het land tegen premier Benjamin Netanyahu. Andere stukken gaan over wapenleveranties van Turkije aan Rusland, wapenverkoop van Zuid-Korea aan Oekraïne en plannen van het huurlingenleger de Wagner Groep om haar activiteiten uit te breiden naar Afrika.

Tot slot verschenen er documenten online waaruit bleek dat de VS haar bondgenoten bespioneert.

Update: de FBI heeft een verdachte aangehouden die verantwoordelijk zou zijn voor het lekken van staatsgeheime documenten. Het gaat om de 21-jarige Jack Teixeira uit Dighton Massachusetts. Minister van Justitie Merrick Garland zei in een korte verklaring dat Teixeira “zonder problemen” in hechtenis is genomen. FBI-agenten hebben zijn woning doorzocht.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.