Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Miljoenen smartphones ongemerkt te hacken

Een aantal smartphonemodellen van Samsung, Google en de Chinese fabrikant Vivo is op afstand over te nemen. Dat kan zonder dat de gebruiker hier iets van merkt. Een kwaadwillende heeft daarvoor alleen maar het telefoonnummer nodig van het toestel dat hij wil hacken. Google heeft hier afgelopen vrijdag voor gewaarschuwd.

Informatiebeveiliging Nederland 20 maart 2023

Exynos-processoren

De onderzoekers van Google ontdekten achttien veiligheidsproblemen, waarvan vier zeer ernstig. De kwetsbaarheden bevinden zich in bepaalde Exynos-processoren van Samsung. Toestellen uit de Google Pixel 6- en 7-smartphoneserie zijn ermee uitgerust maar ook bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S22 en Galaxy A53.

Beveiligingsupdates

“We hebben in maart beveiligingsupdates uitgebracht voor vijf van deze kwetsbaarheden”, aldus een woordvoerder van Samsung. “In april komt er nog een update uit om de overgebleven kwetsbaarheid te verhelpen.” Google heeft inmiddels een patch ter beschikking gesteld voor zijn Pixel-smartphones.

VoLTE en VoWiFi

Volgens Google kunnen gebruikers van getroffen smartphones zich ook zonder beveiligingsupdate beschermen tegen de kwetsbaarheiden. Dat kan volgens het techbedrijf door in de instellingen van hun telefoon Voice over LTE (VoLTE, bellen via het 4G netwerk) en Voice over wifi (VoWiFi, bellen via wifinetwerken) uit te zetten. Op Samsung-telefoons is dat mogelijk via de instellingsknoppen in de notificatiebalk.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.