Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Minister Adriaansens start consultatie voor veiling snel mobiel internet

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gaat een landelijke veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals de 5G-technologie houden. Minister Micky Adriaansens (EZK) start morgen (31 maart) de consultatie van de conceptregelgeving met daarin onder andere de veilingopzet en de minimum opbrengst (€ 176,1 miljoen). Na de veiling in het najaar van 2023 kunnen tenminste drie telecompartijen via de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven.

Rijksoverheid 30 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De extra ruimte (300 Megahertz) om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie zoals 5G aan te bieden, kan vanaf 1 december dit jaar in gebruik worden genomen. Ook blijft in deze 3,5 GHz-band 2x50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties zoals in de Rotterdamse haven. Een satellietonderneming kan in deze band tijdelijk nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten, totdat een nieuwe locatie in Griekenland operationeel is (streven is per 1 januari 2024).

Voorgestelde opzet veiling 2023

Het voorstel is om bij de veiling in het najaar van 2023 maatregelen te nemen om te zorgen dat deelnemende marktpartijen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij zijn ook de huidige vergunningen van aanbieders meegeteld. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie zoals via 5G. Op die manier garandeert het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt die leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven.

De vergunningen worden verdeeld in een meerrondenveiling. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij willen verwerven net zo lang als vraag en aanbod precies gelijk zijn. Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de minister het gehele biedproces openbaar maken. De voorgestelde reserveprijzen voor de vergunningen, oftewel de startprijzen in de veiling, bedragen in totaal € 176,1 miljoen.

Bij de eerdere veiling in 2020 heeft het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vastgelegd met een dekkingseis op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. Ook gelden daarin normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde) waardoor consumenten en bedrijven ongestoord kunnen werken en surfen. De maximum snelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven 2 Gigabit per seconde). Nederland blijft zo een mondiale koploper met de nieuwste mobiele netwerken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.