Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Minister: ‘Ouders aansprakelijk voor gevolgen cybercrime’

Ouders van kinderen die schade veroorzaken doordat zij zich schuldig maken cybercriminaliteit, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dit geldt echter alleen als de kinderen jonger zijn dan 16 jaar. Bij financiële schade kunnen ouders een beroep doen op hun aansprakelijkheidsverzekering.

VPN Gids 16 februari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius in een reactie op schriftelijke vragen van Queeny Rajkowski en Ruud Verkuijlen (beiden VVD) (1).

Jongeren steeds vaker betrokken bij cybercrime

Cijfers van het Openbaar Ministerie tonen aan dat bijna de helft van de jongeren die zich schuldig maken aan cybercrime, 21 jaar of jonger is. In 2018 ging het om één op de drie jongeren. Het aantal arrestaties in deze leeftijdsgroep steeg van 278 verdachten in 2018 naar 1.329 verdachten in 2021.

Volgens de officier van justitie moeten we deze signalen serieus nemen. Het gaat niet om ‘eenzame jongeren op een zolderkamer’, maar om georganiseerde criminaliteit. “Cybercrime heeft zich vermengd met de georganiseerde misdaad, die heeft ontdekt dat er flink te verdienen valt”, aldus het Openbaar Ministerie.

VVD: ‘Stel ouders aansprakelijk voor schade cybercrime’

Naar aanleiding van deze berichtgeving besloten VVD-Kamerleden Rajkowski en Verkuijlen om een aantal schriftelijke vragen voor te leggen aan minister Yeşilgöz-Zegerius. Eén van de punten waar de liberalen aandacht voor vroegen, was dat de ouders worden betrokken bij de aanpak van cybercriminaliteit. Hoe? Door ze aansprakelijk te stellen voor de financiële schade die hun kinderen veroorzaken.

“Wat zijn de knelpunten bij het vaststellen van risicoaansprakelijkheid van ouders voor financiële schade die hun kinderen aan slachtoffers hebben toegebracht en welke maatregelen zijn er mogelijk om deze knelpunten op te lossen?”, zo wilden Rajkowski en Verkuijlen van de minister weten.

Minister: ‘Ouders kunnen aansprakelijk worden gesteld’

In antwoord op de vragen van de VVD’ers laat de bewindsvrouw weten dat ouders van kinderen wel degelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld als hun kroost financiële schade veroorzaken door bijvoorbeeld een cyberaanval. “Ouders van kinderen tot en met 15 jaar zijn aansprakelijk, als er schade is als gevolg van een strafbaar feit dat hun kind heeft gepleegd. Ouders van kinderen vanaf 16 jaar zijn niet aansprakelijk voor de schade die is veroorzaakt door hun kind”, zo schrijft minister Yeşilgöz-Zegerius.

Ze benadrukt dat ouders van kinderen die aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van cybercrime een beroep kunnen doen op de aansprakelijkheidsverzekering. De minister heeft geen cijfers over hoe vaak ouders financieel aansprakelijk worden gesteld, of in welke mate verzekeringsmaatschappijen schade als gevolg van cybercriminaliteit uitkeren.

Verder benadrukt de minister dat ouders wel degelijk worden meegenomen in de aanpak om cybercriminaliteit onder jongeren terug te dringen. Als voorbeeld noemt ze Mijn Cyberrijbewijs, een initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het is een lesprogramma dat leerlingen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs bewust moet maken van de risico’s van het internet en cybercrime. Het lespakket bevat een begeleidende ouderbrief en praatplaat die ouders kunnen gebruiken om het gesprek met hun zoon of dochter over dit onderwerp aan te gaan.

Diverse initiatieven tegen cybercrime onder jongeren

De minister van Justitie en Veiligheid stelt dat de overheid verschillende initiatieven organiseert of stimuleert om jongeren en hun ouders bij te praten over hun online gedrag in het digitale domein. Naast Mijn Cyberrijbewijs noemt ze de mobiele game Framed, interventieprogramma re_B00Tcmp, HackShield, Hack_Right en City Deal Lokale Weerbaarheid en Cybercrime. Alle maatregelen zijn bedoeld om de jeugd bewust te maken over de gevolgen van hun gedrag online.

  1. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2023D06269&did=2023D06269

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.