Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Ministerie onderzoekt ‘pauzeknop’ voor CoronaMelder

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) constateert dat er bij bedrijven grote onduidelijkheid bestaat over de werking van CoronaMelder. Dat heeft ertoe geleid dat medewerkers in sommige sectoren wordt gevraagd om de app uit te schakelen als ze op de werkvloer zijn. Daarom gaat het ministerie met Apple en Google overleggen of het niet mogelijk is om een pauzeknop in te bouwen in de corona-app. Dat schrijft minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin geeft de bewindsman een update over de laatste ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus.

VPN Gids 28 oktober 2020

CoronaMelder al 3,6 miljoen keer gedownload

Het kabinet heeft maandenlang aan een corona-app gewerkt. Het resultaat van deze inspanningen is CoronaMelder. De app kijkt hoelang mensen op korte afstand van elkaar staan. Omdat te berekenen maakt de app gebruik van bluetooth. Daarnaast wisselt de app willekeurig gegenereerde codes uit tussen smartphones waarop de app is geïnstalleerd. Mensen die een kwartier of langer binnen anderhalve meter van elkaar staan, ontvangen een code die enkel lokaal wordt opgeslagen (dus niet op een centrale server).

Iemand die zich niet lekker voelt en positief wordt getest op het coronavirus, kan dit via CoronaMelder doorgeven. Iedereen die de afgelopen dagen te dicht bij deze persoon in de buurt was, wordt hiervan op de hoogte gesteld. Zij kunnen besluiten om in thuisquarantaine te geven, of als ze klachten hebben zich te laten testen. Het tweede doel van de corona-app is om het bron- en contactonderzoek van de GGD te vereenvoudigen en versnellen.

Na een lange testperiode is CoronaMelder sinds 10 oktober voor iedereen verkrijgbaar. Volgens minister De Jonge wordt de app sindsdien volop gedownload: hij zegt dat de app inmiddels op 3,6 miljoen mobiele telefoons is geïnstalleerd. In totaal hebben 15.658 mensen via de app gemeld dat ze besmet zijn met COVID-19. Dat zijn bijna 1.400 meldingen per dag.

Veel angst voor onterechte meldingen

Toch is niet iedereen blij met CoronaMelder. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland vreesden dat door het quarantaineadvies van de app medewerkers ten onrechte uitvallen. “De vraag is of dat handig is, want voor je het weet zit straks half Nederland thuis en zijn er geen onderwijzers, treindienstleiders of vrachtwagenchauffeurs meer”, zo zei VNO-NCW eerder deze maand.

Busmaatschappij Qbuzz dacht er hetzelfde over. Uit angst dat chauffeurs onterecht meldingen ontvangen van de app, vroeg het vervoersbedrijf zijn medewerkers om bluetooth uit te schakelen als ze aan het werk waren. En de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) riep huisartsen onlangs op om CoronaMelder uit te schakelen op het moment dat ze hun COVID-19-spreekuur houden.

Pauzeknop in CoronaMelder kan voor sommige beroepen een oplossing zijn

Minister De Jonge is bekend met deze zorgen. “In de praktijk zal het uitzetten van CoronaMelder voor de meeste beroepsgroepen niet nodig zijn”, zo schrijft de bewindsman in zijn brief aan de Tweede Kamer. Hij benadrukt dat de app pas een melding geeft als iemand een kwartier of langer te dicht bij iemand is geweest die besmet is met het virus. Het is volgens de minister belangrijk dat deze persoon op de hoogte wordt gesteld van het feit dat hij een verhoogde kans op besmetting heeft.

De Jonge schrijft dat het niet verstandig is als heel werkend Nederland de corona-app uitschakelt als ze bijvoorbeeld op kantoor zijn. “Alleen voor beroepsgroepen waar mensen langer dan 15 minuten in nabijheid van andere mensen zijn en er daadwerkelijk geen kans op besmetting is, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen of door het gebruik van spatschermen, kan bijvoorbeeld het uitzetten van blootstellingsmeldingen tijdens het contact of het niet meebrengen van de telefoon een optie zijn.”

Voor deze beroepsgroepen denkt minister De Jonge een oplossing te hebben: een pauzeknop. Daarmee kunnen medewerkers de werking van CoronaMelder tijdelijk stilzetten en weer activeren als ze klaar zijn met werken. De minister schrijft dat zijn ministerie in overleg is met Apple en Google om een pauzeknop te integreren in de corona-app.

Zorgmedewerkers volgens De Jonge onterecht bezorgd over stroom aan meldingen

Tot slot meldt De Jonge dat zorgmedewerkers vrezen dat CoronaMelder continu meldingen geeft, omdat ze met coronapatiënten werken. Volgens de minister zijn deze zorgen nergens voor nodig. Hij schrijft:

“Nadat een besmet persoon met behulp van de GGD via CoronaMelder contacten uit de afgelopen periode heeft gewaarschuwd, weet CoronaMelder niet meer dat melding van besmetting is gedaan. Bij het ontwerp is er vanuit gegaan dat mensen na besmetting in quarantaine gaan. Nieuwe contacten krijgen, mede vanwege privacy-by-design als uitgangspunt, ook geen notificatie van CoronaMelder en de app kan ook niet worden gebruikt als ‘coronapaspoort’.”

Minister De Jonge eindigt zijn brief met de mededeling dat de Tweede Kamer in de volgende voortgangsbrief geïnformeerd wordt over de ervaringen, bevindingen en inzichten van CoronaMelder.

Bekijk: Kamerbrief over de stand van zaken omtrent Covid-19

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.