Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

MIVD: “Cyberdreiging uit Rusland groeit, ook voor Nederland”

In de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen heeft de FBI, de Amerikaanse inlichtingendienst, een som van 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over de Russische hackgroep 29155, een eenheid van de Russische militaire geheime dienst.

vpngids.nl 23 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Ook in Europa groeit de digitale dreiging vanuit Rusland. De groep zou verantwoordelijk zijn voor verschillende staatsgrepen en pogingen tot sabotage. In toenemende mate richt de eenheid zich ook op de digitale wereld.

Peter Reesink, directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, waarschuwt dat Nederlandse systemen een belangrijk doelwit zijn voor cyberacties uit Rusland.

Verhoudingen Rusland en het Westen op scherp

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht vermoedt de FBI dat de Russische groep zal proberen de verkiezingen te verstoren of te beïnvloeden.

Wie belangrijke informatie kan delen kan beloond worden met 10 miljoen dollar — een bijzonder hoog bedrag voor dergelijke informatie.

De campagne kan worden gezien als een waarschuwing van de Verenigde Staten naar Rusland. Spanningen tussen deze twee invloedsferen lopen al jaren op en staan op scherp sinds de oorlog in Oekraïne.

De hackgroep van de GRU richt zich niet alleen op de VS; de eenheid heeft al langer het doel om Europese samenlevingen te verstoren. Het gaat hier met name ook om landen die Oekraïne steunen, waaronder Nederland.

MIVD: online dreiging groeit

De Nederlandse inlichtingendienst MIVD heeft in samenwerking met de Verenigde Staten en een aantal andere landen een technisch advies uitgebracht met betrekking tot GRU-eenheid 29155.

Het wordt organisaties aangeraden om veelvoudig systeemupdates uit te voeren en multi-factor authenticatie (MFA) in te stellen op alle accountdiensten. Hiermee kunnen phishing-pogingen worden tegengegaan.

Peter Reesink benadrukt dat Nederland nog geen slachtoffer is geweest van cyberoperaties van de 29155-eenheid, maar dat dit wel een dreiging is om rekening mee te houden.

Nederland is door de haven in Rotterdam een belangrijke schakel in Europa. Bovendien biedt de Nederlandse overheid logistieke steun en andere vormen van hulp aan Oekraïne.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.