Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Mozilla onthult dataverwijderingsdienst Monitor Plus

Mozilla, de ontwikkelaar van webbrowser Firefox, brengt een betaalde variant van haar dienst Mozilla Monitor uit, genaamd Monitor Plus. Abonnees worden niet alleen gewaarschuwd als hun gegevens op straat zijn beland: Mozilla dient tevens automatisch verwijderingsverzoeken in. Vooralsnog is Monitor Plus alleen beschikbaar in de VS.

VPN Gids 7 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Mozilla kondigt Monitor Plus aan in een weblog (1).

Monitor Plus verstuurt automatisch dataverwijderingsverzoeken

Mozilla Monitor is een dienst die al sinds 2018 bestaat, toentertijd nog onder de naam Firefox Monitor. Deze tool helpt internetgebruikers om na te gaan of hun persoonlijke gegevens onderdeel uitmaken van een datalek. Als hun naam, e-mailadres, telefoonnummer, woonadres, strafblad of andere privacygevoelige informatie zijn vrijgegeven op sites die deze gegevens verkopen voor winst, krijgen ze een seintje. Mozilla Monitor is wereldwijd beschikbaar en telt inmiddels ruim tien miljoen gebruikers.

Vandaag breidt Mozilla de dienst uit met een nieuwe feature. Monitor Plus vertelt abonnees niet alleen als hun informatie in de handen is beland van datahandelaren, de dienst verstuurt tevens automatisch dataverwijderingsverzoeken naar deze bedrijven. Om een scan uit te voeren heeft Mozilla je voor- en achternaam, woonplaats, geboortedatum en e-mailadres nodig. “Dit is de minimale hoeveelheid informatie die we nodig hebben om de meest nauwkeurige zoekresultaten te krijgen”, zo schrijft Mozilla.

Het bedrijf zegt ook “datalekken met een hoog risico” te vermelden. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld BSN-nummers, creditcardgegevens, bankrekeningnummers of pincodes. Tot slot krijgen Monitor Plus-gebruikers tips en adviezen over hoe ze met datalekken moeten omgaan om zichzelf tegen phishing, identiteitsfraude en andere vormen van oplichting te beschermen.

Mozilla Monitor Plus voorlopig alleen beschikbaar in de VS

Mozilla zegt bij meer dan 190 websites van datahandelaren verwijderingsverzoeken te kunnen indienen. Dat is, naar eigen zeggen, bij twee keer zo veel partijen als de concurrentie. Hier hangt een prijskaartje van 8,99 dollar per maand aan. Voor dat bedrag scant Monitor Plus maandelijks of je gegevens worden vermeld en verkocht op websites van datahandelaren.

Mozilla Monitor Plus is vooralsnog alleen beschikbaar in de VS. Of en wanneer de dienst naar ons land komt, laat de webbrowsermaker in het midden. Nederlanders moeten voorlopig genoegen nemen met de gratis versie van Mozilla Monitor.

Meer online privacy met Mozilla VPN

Naast Monitor Plus heeft Mozilla nog een dienst om je online privacy mee te vergroten: Mozilla VPN. In samenwerking met de Zweedse VPN-aanbieder Mullvad heb je hiermee toegang tot 650 servers op 71 steden in 40 landen. Mozilla zegt niet aan bandbreedtebeperkingen te doen of logbestanden van netwerkactiviteiten bij te houden. “We loggen, volgen of delen uw netwerkgegevens nooit”, zo verzekert Mozilla.

  1. Introducing Mozilla Monitor Plus, a new tool to automatically remove your personal information from data broker sites 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Jitty van Doodewaerd