Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Nationale Privacy Conferentie 2024: lichtpuntjes en succesverhalen

Tijdens de Nationale Privacy Conferentie van Privacy First en ECP zijn op 24 januari 2024 de Nederlandse Privacy Awards uitgereikt: prijzen voor bedrijven en organisaties die zich positief onderscheiden op het gebied van privacy. De conferentie stond dit jaar in het teken van ‘onderwijs en privacy’, met vier presentaties van vijf top-deskundigen. Ook daarin stond centraal wat er wél goed gaat.

24 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht


Katja Mur (Autoriteit Persoonsgegevens, AP) schetste een aantal positieve ontwikkelingen, waaronder het initiatief voor een kinder-AP, het opzetten van een nationaal FG-register, en de gestandaardiseerde overeenkomsten van SIVON en SURF om scholen en instellingen voor hoger onderwijs veel werk uit handen te nemen.

Sjoera Nas (Privacy Company) vertelde enthousiast en gedreven over de successen die zij met haar organisatie inmiddels behaald heeft bij het onder druk zetten van tech-giganten als Microsoft en Google om privacy echt serieus te nemen. Waarbij haar organisatie onconventionele middelen niet schuwt (waarover later meer, in een uitgebreider artikel op de site van Privacy First). Ook opmerkelijk: door toedoen van Nas is Zoom nu de privacy-vriendelijkste videovergadertool.

José van Dijck (universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht) concentreerde zich op privacy in het hoger onderwijs. Onder andere naar aanleiding van de problemen die in de corona-periode ontstonden met de digitale surveillance bij online-tentamens, en de recente problematiek bij het massaal implementeren van GPT3 in allerlei systemen, variërend van leerversnellers tot chat-applicaties. Dit alles heeft geleid tot een vruchtbare discussie over ‘publieke waarden in het onderwijs’ (autonomie, rechtvaardigheid en menselijkheid), en tot de zogenaamde Waardenwijzer van SURF en Kennisnet.

Larissa Zegveld en Sabrina van Miltenburg (2x Kennisnet) bespraken digitale veiligheid in het funderend onderwijs, waarbij opnieuw de Waardenwijzer een belangrijke rol bleek te spelen. Onder andere als handig instrument voor ontwikkelaars. Maar ook lieten zij zien hoe onmisbaar onderwijs in digitale geletterdheid is: de gemiddelde leerling draait zijn hand niet om voor het misleiden van de algoritmes van TikTok en Instagram, maar heeft geen flauw benul van de gevaren van gezichtsherkenning, die afgelopen zomer op allerlei vakantieparken gebruikt werd.

Nederlandse Privacy Awards 2024:

  • Privacy Simulatie – winnaar in de categorie ‘bewustmaking’. Privacy Simulatie is een spelvorm waarmee je collega’s op een leuke wijze passend leren omgaan met informatie van personen. Zij leren hoe een organisatie zich kan wapenen tegen datalekken en crisissituaties kan herkennen.

  • Jet-Stream – winnaar in de categorie ‘techniek’. Jet-stream is een streamingsdienst die van privacybescherming een verdienmodel heeft gemaakt. De adverteerders krijgen geen persoonlijke data van de kijkers, maar alleen geanonimiseerde data en gegevens over de context van de bekeken stream. Er worden zelfs geen cookies gebruikt.

  • Publiek Vervoer Groningen Drenthe – winnaar in de categorie ‘toepassing’. In samenwerking met Roseman Labs heeft Publiek Vervoer Groningen Drenthe zich ingezet om de best beschikbare privacybescherming te vinden voor het analyseren van het reisgedrag van mensen met een WMO-indicatie, zonder inzage in hun persoonsgegevens.

  • Oasys Now ontving de aanmoedigingsprijs. Oasys Now heeft een platform ontwikkeld waarop patiënten wereldwijd veiliger en sneller kunnen meedoen aan clinical trials

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.