Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

NCTV-medewerker stal 46 terabyte aan staatsgeheime informatie

De 64-jarige NCTV-medewerker Abderrahim El M. werd vorig jaar november op Schiphol aangehouden met meer dan twintig staatsgeheime documenten. Hij zou deze vertrouwelijke informatie hebben willen overhandigen aan de Marokkaanse geheime dienst. De advocaat van de verdachte ontkent dat hij een spion voor de Marokkaanse overheid is.

VPN Gids 7 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat vertelde het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tijdens de eerste openbare zitting in de rechtbank van Rotterdam, zo meldt onder meer het Algemeen Dagblad (1).

El M. had jarenlang toegang tot vertrouwelijke en staatsgeheime informatie

Abderrahim El M. werkt als tolk en analist voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarvoor werkte hij bij de Landelijke Eenheid van de politie voor CTER, wat staat voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicaliseringsteam. De afgelopen jaren vertaalde El M. onder meer Arabische telefoontaps die gevoerd werden door Nederlandse jihadisten. Kortom, de man had lange tijd toegang tot uiterst vertrouwelijke en staatsgeheime informatie, en was hij gewend daarmee om te gaan.

In oktober 2023 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek tegen de Rotterdammer, nadat ze een ambtsbericht had ontvangen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het OM vermoedt dat de NCTV-medewerker staatsgeheime informatie heeft doorgespeeld aan de Marokkaanse geheime dienst, in ieder geval tussen april en oktober 2023.

Politie vindt honderden staatsgeheime documenten

Begin november werd de man aangehouden (2) op luchthaven Schiphol. Hij was toen onderweg naar Marokko. In zijn bagage trof de douane gegevensdragers aan, waar meer dan twintig documenten met staatsgeheimen waren opgeslagen. Deze informatie zou hij op het kantoor van de NCTV in Den Haag hebben geprint en thuis hebben ingescand.

Toen hij een nieuwe functie kreeg en niet langer meer zelf mocht printen, zou hij een collega hebben gevraagd om dat voor hem te doen. Dat was een 35-jarige vrouw uit Gouda. Zij werkte eerst bij de NCTV en later bij de politie. Zij is inmiddels weer op vrije voeten, maar blijft verdachte in de zaak.

Na zijn arrestatie doorzocht de politie de woning van El M. en vond toen nog eens honderden staatsgeheime documenten (3). Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius schreef na de aanhouding in een brief aan de Tweede Kamer dat ze het “een zeer verontrustend bericht” vond. Ze beloofde een onafhankelijk onderzoek naar het voorval te laten instellen.

Verdachte had diverse Marokkaanse contacten

De officier van justitie vertelde tijdens de eerste openbare zitting dat het in totaal om 46 terabyte aan staatsgeheime informatie ging. Volgens het OM gaat het om zo’n elf miljard A4’tjes. Het Openbaar Ministerie is nog maar net begonnen met het analyseren van de gegevens. “De teller staat nu op 928 staatsgeheime documenten, waarvan 345 over de AIVD en 65 van de militaire dienst MIVD”, aldus de officier van justitie.

Nadat El M. de staatsgeheime documenten had ingescand, vloog hij verschillende keren naar Marokko om de papieren te overhandigen aan de Marokkaanse geheime dienst, zo zegt het OM. Sinds de zomer van 2022 zou hij bovendien contact hebben onderhouden met de directeur contraspionage van de Marokkaanse inlichtingendienst. “Dat was geen contact die hij nodig had voor zijn werk”, aldus de officier van justitie.

Verder vond het OM op de smartphone van El M. telefoonnummers van vier medewerkers van de Marokkaanse geheime dienst. Met één van hen had hij contact tijdens een trip naar Marokko.

Advocaat: ‘Mijn cliënt is een loyale dienaar van de Nederlandse veiligheid’

El M. reageerde niet tijdens de eerste zitting. Wel heeft hij altijd ontkend een spion te zijn voor de Marokkaanse geheime dienst. “Mijn cliënt is altijd een ongekend loyale dienaar van de Nederlandse veiligheid geweest. Hij wordt geframed in deze zaak en de redenen zijn ons vooralsnog onduidelijk”, zei zijn advocaat Bart Nooitgedagt.

Volgens de advocaat wil El M. inhoudelijk reageren. Een geheimhoudingsplicht verbiedt dit echter. De verdachte zou eerst hiervan ontheven moeten worden voordat hij ook maar één woord zou mogen zeggen. Nooitgedagt sprak van “een mijnenveld dat zich uitstrekt tot ver buiten de rechtbank”.

Abderrahim El M. blijft voorlopig nog vastzitten. De volgende zitting is in mei.

(1) https://www.ad.nl/binnenland/nctver-ab-el-m-op-weg-naar-marokko-op-schiphol-aangehouden-met-nederlandse-staatsgeheimen~a3734dd1/

(2) https://www.vpngids.nl/nieuws/medewerkers-nctv-en-politie-aangehouden-voor-lekken-staatsgeheimen/

(3) https://www.vpngids.nl/nieuws/politie-treft-staatsgeheime-documenten-in-huis-medewerker-nctv/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.