Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Nederlanders moeten digitale vaardigheden verbeteren

Nederlanders kunnen nog veel leren op het gebied van digitale vaardigheden en digitale kennis. Dat blijkt uit meerjarig onderzoek van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA). 5084 Nederlanders tussen 10 en 94 jaar oud hebben meegedaan.

Digitale Overheid 19 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Vooral kinderen, oudere Nederlanders en mensen met een laag opleidingsniveau beheersen nog niet over voldoende digitale vaardigheden. Maar ook voor andere groepen Nederlanders zijn er belangrijke verbeterpunten. Jongeren en hoger opgeleiden vinden het bijvoorbeeld moeilijk om op een gezonde manier om te gaan met hun digitale apparaten. Alle deelnemers moeten meer leren over artificiële intelligentie (AI) en over op een duurzame manier van omgaan met digitale apparaten. Hierbij zijn kritische informatievaardigheden essentieel; veel Nederlanders vinden het moeilijk om te beoordelen of informatie wel betrouwbaar is.

Verdiepingssessie

Naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten heeft er een verdiepingssessie plaats gevonden waar een aantal partijen aan tafel zaten, waaronder staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering), wetenschappers en stakeholders uit het veld (publiek/privaat en maatschappelijk). Geconcludeerd werd dat een nationale onderzoeksagenda nodig is om te kijken naar een bredere aanpak voor het verbeteren van digitale vaardigheden.

De complete onderzoeksresultaten zijn te lezen in het Eindrapport Onderzoek Digitale Competenties (DIGCOM)

Vervolgstappen

Als vervolg op dit onderzoek zijn de ASCoR en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een nieuw project gestart om trends in digitale competenties te monitoren. Er komt een dashboard dat laat zien welke bevolkingsgroepen de meeste hulp nodig hebben. Hiermee worden hulpmiddelen effectiever ingezet. Tegelijkertijd wordt breder gekeken naar andere onderzoeken. Een integrale aanpak op nationaal niveau is nodig.

Testen met DigIQ

Om Nederlanders digitaal bij te spijkeren hebben wetenschappers de online tool DigIQ ontwikkelt. Deze test de digitale competenties van deelnemers. Na het invullen volgt een persoonlijk advies met verbeterpunten inclusief koppelingen naar cursussen, video’s en artikelen. Deze test is bedoeld voor Nederlanders die hun digitale kennis en vaardigheden willen verbeteren. Voor organisaties en scholen die de digitale competenties van medewerkers of en studenten willen versterken is DigIQ ook geschikt. De tool kan worden gepersonaliseerd en worden toegevoegd aan het eigen aanbod.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.