Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Nederlandse webwinkels bang voor verbod Google Analytics

Nederlandse webwinkels zijn bang dat er een verbod komt op het gebruik van Google Analytics. Ze maken zich zorgen om de economische gevolgen van een verbod, omdat er geen vergelijkbaar en werkbaar alternatief is. De e-commercesector wil dat de EU en VS zo snel mogelijk afspraken maken over de doorgifte van data.

VPN Gids 29 jun 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat schrijft Thuiswinkel.org, de belangenbehartiger van webshops, in een brief aan het ministerie van Justitie en Veiligheid (1).

Google Analytics mogelijk binnenkort verboden

Het gebruik van Google Analytics komt steeds verder onder druk te staan. De afgelopen maanden concludeerden de Oostenrijkse, Noorse en Franse toezichthouder dat het gebruik van het statistiek- en analyseprogramma van Google niet in overeenstemming is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het programma verzamelt voortdurend IP-adressen en cookiegegevens van internetgebruikers en stuurt deze data door naar Amerikaanse servers.

Omdat de VS niet hetzelfde beschermingsniveau biedt als Europa, bepaalde het Europees Hof van Justitie in de zomer van 2020 dat het Privacy Shield – het verdrag op basis waarvan Europese en Amerikaanse bedrijven gegevens uitwisselden – niet langer rechtsgeldig is. Dat betekent dat persoonlijke gegevens van Europese gebruikers niet langer doorgestuurd en bewaard mogen worden naar en door de VS, tenzij er afspraken hierover zijn gemaakt met modelcontracten. In de praktijk gebeurt dat echter niet of nauwelijks.

Omdat Google Analytics standaard persoonsgegevens bewaart op Amerikaanse servers, overtreedt het techbedrijf de Europese privacywetgeving. Dat was voor de Italiaanse toezichthouder GPDP aanleiding om het gebruik van Google Analytics te verbieden. Bedrijven en organisaties kregen vorige week 90 dagen de tijd om het analyseren van het gedrag van websitebezoekers in overeenstemming te brengen met de AVG.

Oplossing Franse toezichthouder te ‘complex’

Ook in ons land houdt het gebruik van Google Analytics de gemoederen bezig. Nederlandse webwinkels vrezen dat een verbod op het analyse- en statistiekprogramma een grote impact heeft voor online retailers. Volgens belangenbehartiger Thuiswinkel.org heeft een verbod “grote economische gevolgen omdat bedrijven geen vergelijkbaar en werkbaar alternatief hebben om online concurrerend te blijven opereren”.

“Als belangenbehartiger voor de e-commercesector in Nederland, moedigen wij het ministerie aan om veilige datadoorgifte tussen de VS en EU, met de juiste privacy-instellingen, zeer spoedig feitelijk mogelijk te maken”, zo schrijft Thuiswinkel.org in een brief aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nederlandse webshops zijn naar eigen zeggen op zoek naar een manier om hun data op een verantwoorde manier te laten verwerken door Amerikaanse bedrijven.

De oplossing van de Franse toezichthouder CNIL vindt de belangenvertegenwoordiger “complex”. Die kwam eerder deze maand met het voorstel om data uit te wisselen via een proxyserver. Deze fungeert als een soort van tussenstation tussen gebruikers en het internet. Een proxyserver verbergt je IP-adres, je locatie en zodoende je identiteit.

‘Principeakkoord is eerste goede stap’

Deze methode is geen duurzame oplossing, zo vindt Thuiswinkel.org. De belangenbehartiger wil dat de EU en VS zo snel mogelijk afspraken maken om de internationale data-uitwisseling tussen beide continenten te regelen. “Het akkoord dat op 4 april 2022 is gesloten tussen de VS en de EU is een eerste goede stap, maar het duurt veel te lang voordat dit akkoord effectief wordt”, zo staat er in de brief aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Thuiswinkel.org verwijst naar het principeakkoord tussen de Europese Commissie en onderhandelaars van de Amerikaanse regering. Volgens Eurocommissaris van Justitie Didier Reynders is het akkoord “een evenwichtige en doeltreffende oplossing” om de uitwisseling van gegevens tussen Europa en de VS te hervatten. De afspraken zijn nog niet definitief, maar de Eurocommissaris is ervan overtuigd dat er de komende maanden “een evenwicht wordt gevonden tussen veiligheid en het recht op privacy en gegevensbescherming”.

“Namens e-commercebedrijven in Nederland zien wij graag dat doorgifte van persoonsgegevens naar de VS en daarmee het gebruik van Google Analytics met de juiste privacy-instellingen mogelijk blijft. We vragen het Ministerie daarom om veilige datadoorgifte tussen de VS en EU zeer spoedig feitelijk mogelijk te maken”, eindigt Thuiswinkel.org haar brief aan het ministerie.

AP rondt onderzoek naar Google Analytics af

Eind mei rondde de Autoriteit Persoonsgegevens zijn onderzoek naar Google Analytics af. De bevindingen liggen momenteel bij de afdeling Handhaving, die bepaalt of Google daadwerkelijk een boete aan haar broek krijgt. In de loop van het jaar presenteert de toezichthouder zijn conclusies.

  1. https://www.thuiswinkel.org/webshops/nieuws/brief-over-verbod-google-analytics-naar-ministerie/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.