Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

NFI ontwerpt internationale kennisbank over digitaal forensisch onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft samen met de universiteiten van Oxford en Lausanne een raamwerk ontwikkeld voor een internationale kennisbank voor digitaal forensisch onderzoek.

Nederlands Forensisch Instituut 2 May 2025

Nieuws/persbericht

Nieuws/persbericht
Harm van Beek van het NFI droeg bij aan het ontwerp van de kennisbank: “Nu is er nog geen centrale plaats om kennis te verzamelen over hoe je digitaal forensisch onderzoek doet. In de kennisbank worden de verschillende stappen in het forensische digitale proces op een eenduidige en gestructureerde manier vastgelegd. De kennisbank geeft digitaal forensisch onderzoekers straks meer grip op kennis en ontwikkelingen in de zich constant vernieuwende wereld van digitale forensische technieken.”

De kennisbank heet SOLVE-IT, wat staat voor Systematic Objective-based Listing of Various Established (Digital) Investigation Techniques. Behalve de stappen in het proces, wordt ook vastgelegd welke technieken je kunt gebruiken, wat de kwetsbaarheden zijn, wat je kunt doen om deze te beperken en wordt er verwezen naar bronnen die meer informatie bieden.

De kennisbank is deze maand gepresenteerd op the Digital Forensics Research Conference Europe (DFRWS EU 2025) in Tsjechië en gepubliceerd in het internationale blad ‘Forensic Science International: Digital investigation’. De digitale forensische onderzoekswereld reageerde enthousiast, vertelt Van Beek: “De behoefte aan een centrale plek is groot. De ontwikkeling wordt gesteund door de DFRWS-community. Dat deden ze eerder ook met de universele cybertaal CASE.”

Doelen

SOLVE-IT is geen database met alleen tools, maar beschrijft alle te nemen stappen in het digitale forensische proces. Bovenaan de kennisbank staan de doelen (objectives) die je wilt bereiken. “Voorbeelden van doelen zijn toegang krijgen tot een apparaat, data uit een apparaat halen, e-mails inzichtelijk maken, zorgen dat informatie niet verdwijnt en hulp bij het prioriteren van de te nemen stappen,” legt Van Beek uit.

“Zo wordt bijvoorbeeld onder blokje ‘acquire’ beschreven hoe je data uit gegevensdragers zoals een USB-stick kunt halen. Een techniek die je kunt gebruiken, is het maken van een één-op-één-kopie. Een kwetsbaarheid is, dat door de USB-stick aan te sluiten op een computer, de gegevens op de USB-stick worden aangepast, wat je juist niet wilt. Om die kwetsbaarheid te voorkomen kan je een speciaal daarvoor ontwikkeld apparaatje gebruiken, een zogenaamde write-blocker.”

Verbeteren kwaliteit digitaal forensisch onderzoek

Behalve dat de kennisbank digitaal forensisch onderzoekers op weg kan helpen en bewust kan maken van mogelijke risico’s, kan het ook organisaties helpen om de digitaal forensische processen op een goede manier in te richten. “Bij fysieke forensische processen zoals een forensische sectie of bij DNA-onderzoek is iedereen alert op mogelijke kwetsbaarheden. Kwaliteit is een belangrijk onderdeel van het werk. In het digitale vakgebied weet iedereen dat ook, maar het grote verschil is dat de dingen die we onderzoeken continu veranderen. Deze kennisbank helpt ons om grip te krijgen op alle ontwikkelingen en kennis die er is over digitaal forensisch onderzoek," zegt Van Beek.

“In de kennisbank worden alle stappen in het forensische digitale proces beschreven, evenals de risico’s waar het fout kan gaan. Je kunt de kennisbank gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van de digitaal forensische processen in alle labs wereldwijd.”

Dat advocaten het raamwerk straks kunnen gebruiken, is volgens Van Beek prima: “Ook als we de kwetsbaarheden niet opschrijven, dan zitten ze in een proces. Het is belangrijk om transparant te zijn over wat we doen, waarom we het doen en wat we doen om eventuele kwetsbaarheden te minimaliseren of de risico’s bewust te accepteren. Het maakt onderzoekers alert en voorkomt juist fouten.”

Lees het volledige artikel op de website van het NFI.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.