Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Nicpet bevordert veilige en ethische data-uitwisseling met PET

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen opende het Nationaal innovatiecentrum voor privacy-enhancing technologies (nicpet) tijdens de Stelseldag van het programma realisatie Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS). Nicpet verzamelt en deelt kennis om PET’s effectief in te zetten om veilig én ethisch verantwoord data uit te wisselen en te analyseren. Nicpet is een community, een kennisbank en een forum.

Digitale Overheid 1 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met Privacy Enhancing Technologies (PET’s) kun je veilig en rechtmatig data analyseren met waarborg van privacy. Om PET’s binnen de overheid goed te gebruiken, moeten er vaak nog ethische en juridische vraagstukken worden beantwoord. Het innovatiecentrum is er voor de overheid en de publieke sector en staat open voor alle partijen die beter met gevoelige data om willen gaan.

Innovatiecentrum

Naast de nieuwe organisatie is ook deze website gelanceerd(link naar andere website). Hier is een kennisbank, met onderzoek, richtlijnen en best practices op het gebied van PET’s te vinden. Op het forum kunnen bezoekers ervaringen delen. Verder is een overzicht van lopende en voltooide projecten te vinden waarbij nicpet is betrokken.

Netwerkorganisatie

In Nicpet werken verschillende organisaties samen. Het kernteam bestaat uit vertegenwoordigers van TNO, CIP, JenV, BZK (IBDS), de Belastingdienst, KvK en het CBS. Veertig andere overheidsorganisaties nemen deel, naast een aantal private partijen als ketenpartners en technologieaanbieders.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.