Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Nieuwe tool voor datagedreven werken in woningbouwtrajecten

Laagdrempelige toegang tot data geeft gemeenten en andere partijen inzicht in de woningbouwopgave. Om datagedreven te kunnen werken lanceert de VNG voor gemeenten het prototype van de Datahub Interne Woningbouw Informatie (DIWI).

VNG 16 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Laagdrempelige toegang tot data geeft gemeenten en andere partijen inzicht in de woningbouwopgave. Om datagedreven te kunnen werken lanceert de VNG voor gemeenten het prototype van de Datahub Interne Woningbouw Informatie (DIWI).

Bouwstroom volgen

De afgelopen maanden heeft de VNG met 8 pilotgemeenten een prototype voor deze datatool ontwikkeld. Daarmee kunnen gemeenten de bouwstroom volgen vanaf het moment dat een initiatief binnenkomt tot en met de oplevering. 

Als een woningbouwinitiatief bij de gemeente binnenkomt, wordt dit geregistreerd in DIWI. Gedurende de voortgang van het project wordt er steeds meer informatie aan DIWI toegevoegd. Informatie die nu vaak in Excelbestanden of de hoofden van medewerkers blijft zitten, zoals het geplande bouwprogramma. 

Beter samenwerken aan verschillende doelstellingen

In het systeem kunnen gemeenten ook doelstellingen invoeren die voor de woningbouw gelden. Dat kunnen collegeambities zijn, afspraken die in de woonregio zijn gemaakt of rijksdoelstellingen. 

Daarnaast kunnen gemeentelijke afdelingen ook hun afspraken met de ontwikkelaar in het systeem zetten. Zo kan de medewerker van bouw- en woningtoezicht de afspraken inzien die zijn collega in een eerder stadium heeft vastgelegd. Dat verbetert de samenwerking en geeft inzicht op de uitvoering van de afspraken. Omdat alle definities in DIWI overeenkomen, is de kwaliteit van de data ook een stuk accurater.

Voortgangsanalyse en voorgeprogrammeerde rapporten

Binnen DIWI kan veel informatie automatisch worden gegenereerd. Daarmee kan DIWI dashboards leveren die de woningbouwprogrammering laat zien. Daarnaast kan het systeem rapportages maken om bijvoorbeeld het gemeentebestuur op de hoogte te houden. Ook kan de gemeente tweemaal per jaar automatisch haar informatie uit DIWI leveren aan de provinciale planmonitors. 

Lijkt DIWI u ook wat voor uw gemeente? 

De VNG gaat samen met gemeenten het prototype doorontwikkelen naar een bruikbare tool. Deze groep koplopergemeenten gaat DIWI daadwerkelijk in gebruik nemen. We zoeken nog een aantal gemeenten die hierbij willen aansluiten. 

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.