Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Nieuwe Woo-hulpmiddelen voor publicatie beschikkingen

De 2 nieuwe hulpmiddelen maken het makkelijker om beschikkingen openbaar te maken. Ze helpen organisaties uitzonderingen afwegen en kiezen tussen volledige of beknopte openbaarmaking.

Digitale Overheid 23 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Overheidsorganisaties moeten beschikkingen openbaar maken volgens de Wet open overheid (Woo). Dit verhoogt de transparantie. Niet alle beschikkingen zijn geschikt voor volledige publicatie. In andere gevallen is alleen de kern van het besluit relevant. De 2 nieuwe Woo-hulpmiddelen helpen organisaties hierbij.

Bepalen van uitzonderingen

De Uitzonderhulp Beschikkingen(link naar andere website) helpt overheidsorganisaties beoordelen of ze een beschikking wel of niet openbaar maken. Niet alle beschikkingen kun je openbaar maken. Bijvoorbeeld als er veel vertrouwelijke gegevens in staan, zoals persoonsgegevens. In de Woo staan 21 uitzonderingen. Valt jouw beschikking onder 1 van deze uitzonderingen? De Uitzonderhulp geeft organisaties een duidelijk stappenplan. Hiermee kunnen ze zorgvuldig afwegen of een uitzondering van toepassing is.

Volledige of beknopte publicatie

Het 2e hulpmiddel betreft Beschikkingen integraal of in een overzicht openbaar maken(link naar andere website). Hiermee kiezen organisaties of ze een beschikking volledig openbaar maken of een samenvatting delen. Is een bouwvergunning van algemeen belang? Dan kan integrale openbaarmaking handig zijn. Bij kleine subsidies volstaat vaak een samenvatting. Dit houdt de informatie beknopt en relevant voor het publiek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.