Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Noorse ministeries doelwit van cyberaanval

Twaalf ministeries van de Noorse regering zijn getroffen door een cyberaanval. Ondanks de aanval kunnen ambtenaren grotendeels gewoon werken. Het is op dit moment nog te vroeg om te zeggen wie er achter de aanval zit. Dat zegt Erik Hope, hoofd van het Departments Security and Service Office (DSS), de instantie die de IT-diensten verzorgt voor Noorse overheidsorganen, in een persbericht.

vpngids 24 juli 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Overheid zegt cyberaanval ‘zeer serieus’ te nemen

Door de cyberaanval kunnen ambtenaren op twaalf verschillende ministeries op dit moment niet inloggen op hun e-mailadres en andere applicaties. Met hun computers daarentegen is niets aan de hand. De dienstverlening ligt niet plat door de aanval, maar is wel beperkt.

Met uitzondering van het ministerie van Algemene Zaken, Defensie, Justitie en Veiligheid, en Buitenlandse Zaken maken alle departementen gebruik van de diensten van DSS. Bij hen is er dan ook niets aan de hand.

Minister Sigbjørn Gjelsvik van Lokaal Bestuur en Regionale Ontwikkeling zegt de zaak “zeer serieus” te nemen. In een verklaring zegt hij dat de regering maatregelen heeft genomen om de impact van de aanval te beperken. De ministeries werken nauw samen met de politie en andere autoriteiten om de problemen op te lossen. De Noorse overheid volgt de ontwikkelingen op de voet.

Noorse regering vindt het nog te vroeg om schuldige aan te wijzen

De meeste details over de cyberaanval ontbreken op dit moment. Het enige dat men kwijt wil, is dat het lek is ontstaan door een zero-day exploit in de software van een van de leveranciers. “Deze kwetsbaarheid is misbruikt door een onbekende actor. Het beveiligingsprobleem is inmiddels verholpen”, aldus Hope.

Hij benadrukt dat het nog te vroeg is om te zeggen wie er achter de aanval zit. Daarvoor is meer onderzoek nodig, zo zegt het hoofd van DSS. De regering heeft de aanval gemeld bij de nationale toezichthouder en de politie.

Persbureau Reuters benadrukt dat Noorwegen de grootste gasleverancier van Europa is sinds Europese lidstaten niet langer Russisch aardgas mogen importeren. Daarnaast steunt het land Oekraïne sinds de Russische invasie in februari 2022, onder meer door wapens, geld en humanitaire hulp te bieden. Dat zou een mogelijke drijfveer kunnen zijn voor de hackers om uitgerekend dit land aan te vallen.

Noorwegen was in het verleden al vaker doelwit van cyberaanval

Het is niet de eerste keer dat Noorwegen het doelwit is van hackers. In oktober 2020 werd het Noorse parlement Stortinget aangevallen door Russische hackers. De regering noemde het ‘een serieuze aanval op een belangrijk democratisch instituut’.

“Het datalek toont het belang van goede veiligheidsmaatregelen aan. Doordat we vaker een beroep doen op digitale oplossingen, betekent dit dat de dreigingen verschuiven naar digitale oppervlakken. Het kabinet zal zich blijven inzetten om de nationale en digitale veiligheid te versterken en maakt zich hard voor meer internationale samenwerking”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken destijds.

Rusland ontkende iedere betrokkenheid bij de cyberaanval. “Zoals gewoonlijk worden er beschuldigingen gedaan, zonder de moeite te nemen om met enig bewijs over de brug te komen of de dialoog aan te gaan”, zo vertelde een woordvoerder over de aanval.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.