Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Noorse toezichthouder legt dwangsom op aan Meta voor gericht adverteren

De Noorse privacytoezichthouder Datatilsynet heeft bepaald dat Meta een boete moet betalen voor het aanbieden van gerichte advertenties op Facebook en Instagram. Het techbedrijf voldoet niet aan de Europese privacyregels om relevante gegevens hiervoor te verzamelen. De dwangsom bedraagt omgerekend 89.000 euro per dag zolang het bedrijf hiermee blijft doorgaan en gaat in vanaf maandag 14 augustus.

VPN Gids 8 augustus 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Noorse toezichthouder bevestigt het opleggen van de dwangsom tegenover het Amerikaanse persbureau Reuters (1).

Hof: ‘Gebruikersdata verwerken voor gerichte advertenties is geen gerechtvaardigd belang’

Meta is de afgelopen maanden verschillende malen op de vingers getikt voor het illegaal verzamelen van gebruikersdata om gerichte advertenties voor te schotelen op Facebook en Instagram. Jarenlang zei het technologiebedrijf dit te doen om een uitvoeringsovereenkomst uit te voeren. De Data Protection Commission, de Ierse privacywaakhond, oordeelde dat deze ‘contractuele noodzaak’ in strijd was met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Daarvoor kreeg het bedrijf een boete van 390 miljoen euro opgelegd.

Om een nieuwe boete te voorkomen, veranderde Meta in maart de juridische grondslag voor zijn dataverzamelingspraktijken. Sindsdien zegt het bedrijf gebruikersdata te verzamelen op basis van ‘gerechtvaardigd belang’. Begin juli zette het Europees Hof van Justitie hier een streep door, omdat het aanbieden van gerichte advertenties geen gerechtvaardigd belang is.

Meta moet 89.000 per dag betalen zolang het niet voldoet aan AVG

Datatilsynet gebruikte het vonnis van het Hof om een tijdelijk verbod op te leggen aan Meta voor het aanbieden van gerichte advertenties. Volgens de Noorse toezichthouder hanteert Meta “zeer ondoorzichtige en indringende monitoring- en profileringsactiviteiten” om privégegevens van Facebook- en Instagram-gebruikers te verwerken.

Het Amerikaanse techbedrijf kreeg tot vrijdag 4 augustus de tijd om aanpassingen te doen om zo aan de Europese privacy wet- en regelgeving te voldoen. Daar is Meta niet in geslaagd. De privacywaakhond uit Noorwegen heeft daarom besloten om een dwangsom van 89.000 euro per dag op te leggen aan Meta zolang het bedrijf de rechten van Europese gebruikers schendt.

Het boeteregime gaat in op maandag 14 augustus en duurt tot maximaal vrijdag 3 november. Dat betekent dat de boete voor het onrechtmatig verzamelen en verwerken van gebruikersgegevens om gerichte advertenties aan te bieden kan oplopen tot ruim 7,7 miljoen euro. De boete kan permanent worden als de Noorse toezichthouder haar beslissing voorlegt aan de European Data Protection Board (EDPB). Het besluit kan zich dan uitbreiden naar de rest van Europa.

Meta zegt ‘maanden’ nodig te hebben om nieuwe grondslag uit te voeren

Begin deze maand zei Meta de ‘intentie’ te hebben om de grondslag voor gerichte advertenties opnieuw te veranderen. Gebruikers zouden dan expliciet toestemming moeten geven aan Meta om gebruikersgegevens te verzamelen en te verwerken voor ‘behavioural advertising’. “Deze wijziging is bedoeld om tegemoet te komen aan een aantal evoluerende en opkomende regelgevende vereisten in de regio”, zo verklaarde Meta. 

De privacywaakhond vindt deze toezegging onvoldoende. “Volgens Meta duurt het enkele maanden voordat dit is geïmplementeerd. We hebben ook geen idee hoe het toestemmingsmechanisme eruit zal komen te zijn. En in de tussentijd worden de rechten van mensen elke dag weer geschonden”, aldus Datatilsynet.

  1. https://www.reuters.com/technology/norway-data-regulator-fine-meta-over-privacy-breaches-2023-08-07/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.