Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

NVB: ‘Vakantiegeld uitgelezen kans voor cybercriminelen’

Mei is traditioneel gezien de maand dat werkgevers vakantiegeld overmaken. Aangezien de meesten een leuk extraatje op hun rekening hebben staan, zien cybercriminelen hun kans schoon om extra slachtoffers te maken. Het is daarom raadzaam om extra alert te zijn voor online oplichting. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

vpngids 25 mei 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Opluchting als vakantiegeld op onze rekening staat

Vakantiegeld is voor velen een financiële meevaller om leuke dingen mee te doen. Consumenten struinen het internet af naar leuke producten. Als ze een aanbieding tegenkomen, laten ze zich makkelijker verleiden om een aankoop te doen. Doordat consumenten extra geld op hun betaalrekening hebben staan, zijn ze doorgaans minder kritisch en impulsiever. Dat is het moment dat cybercriminelen toeslaan.

Marco Doeland van de NVB waarschuwt dat, juist in deze tijd van het jaar, aankoopfraude op de loer ligt. “De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn. Daar willen we graag voor waarschuwen.”

We zijn minder kritisch als we vakantiegeld krijgen

Prof. dr. Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University, zegt dat oplichters gretig inspelen op het feit dat werkenden vanwege het vakantiegeld over extra geld beschikken. Volgens hem gaan consumenten zelden rationeel om met een financiële meevaller en laten we ons te gemakkelijk verleiden.

“We beschouwen het [vakantiegeld, red.] als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven. Als er dan opeens een mooie aanbieding voorbijkomt van een product dat al een tijd op je verlanglijst staat, ben je eerder geneigd om daarop in te gaan én ben je minder kritisch over waar je het product aanschaft”, aldus de academicus.

Tips om malafide webshops te herkennen

Om goedgelovige consumenten te beschermen tegen online oplichters, startte de NVB eind vorig jaar de campagne ‘Frauderen. Zo werkt het!’. De koepelorganisatie lanceerde een speciale website met daarop verhalen hoe cybercriminelen te werk gaan en tips om fraude tegen te gaan.

Eén van de tips om aankoopfraude tegen te gaan die de NVB geeft, is door vooraf goed te controleren of een webshop betrouwbaar is. “Lees de beoordelingen, zoek online of je andere reviews over het bedrijf kunt vinden, check of je er veilig kunt betalen en of de contactgegevens duidelijk vermeld staan”, zo zegt de instantie. Twijfel je of klinkt een aanbieding te mooi om waar te zijn, vertrouw dan je intuïtie en ga elders zoeken.

Op onze website vind je een uitgebreid achtergrondartikel over hoe je een malafide webshop kunt herkennen. Daarin geven we tevens tips hoe je online veilig kunt winkelen en vertellen we wat je moet doen als je online bent opgelicht.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.