Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Oekraïne claimt cyberaanval op Russische ministerie van Defensie

De Oekraïense inlichtingendienst GUR zegt dat ze een cyberaanval heeft uitgevoerd op het Russische ministerie van Defensie. Bij de aanval zou een server voor ‘speciale communicatie’ tussen Russische militaire eenheden en Moskou zijn neergehaald. Ook diverse Russische websites lagen er dinsdag uit. Dat zegt het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst GUR op Telegram, zo meldt Newsweek.

vpngids 31 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Ook websites van Russische overheidsdiensten offline

“Op 30 januari 2024 ging, als gevolg van een cyberaanval, de server van het ministerie van Defensie van de agressorstaat Rusland, die werd gebruikt voor speciale communicatie, plat. De operatie in de cyberspace van de vijand werd uitgevoerd door de defensie-inlichtingendienst van Oekraïne. Als gevolg van de cyberaanval werd de uitwisseling van informatie tussen de eenheden van het Russische ministerie van Defensie die de in Moskou gebaseerde server gebruikten, beëindigd”, zo schrijft GUR op Telegram.

De software die is gehackt zou door Rusland op veel militaire ‘strategische objecten’ zijn geïnstalleerd. Dat betekent dat de Oekraïense inlichtingendienst dezelfde methode zou kunnen gebruiken om de communicatie tussen Moskou en legereenheden aan het front te dwarsbomen. Het Oekraïense leger kan deze tactiek gebruiken om een doorbraak in de oorlog met Rusland te forceren.

Naast de server van het Russische ministerie van Defensie lagen veel websites er dinsdag uit. Volgens Russische media zou het gaan om websites van overheidsdiensten en de zoekmachine Yandex. Ook internetbankieren lag eruit. Het is onduidelijk of de uitval van de sites en internetbankieren ook daadwerkelijk verband houden met de Oekraïense cyberaanval.

Nederland schenkt 10 miljoen euro aan Oekraïne om cybersecurity te verbeteren

Sinds de Russische invasie in Oekraïne in februari 2022, hebben er over en weer duizenden cyberaanvallen plaatsgevonden. Onlangs slaagden Russische hackers erin om het Oekraïense telecombedrijf Kyivstar plat te leggen. De aanvallers wisten binnen te dringen tot de kern van het bedrijfsnetwerk en duizenden virtuele servers en pc’s te vernietigen. 24 miljoen Oekraïners konden daardoor dagenlang niet bellen, sms’en of mobiel internetten. Volgens beveiligingsexperts was het de grootste cyberaanval met de meeste impact sinds het uitbreken van de oorlog.

Naast cyberaanvallen hebben Russische hackers tevens spearphishingcampagnes uitgevoerd om inloggegevens te stelen en de vitale infrastructuur proberen plat te leggen met wipersoftware. Dat is malware die erop gericht is om zoveel mogelijk schade aan te richten aan de Oekraïense infrastructuur door data te vernietigen.

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren maakte deze week bekend een bedrag van 10 miljoen euro te reserveren voor het verbeteren van de cybersecurity van Oekraïne. “Het is van groot belang Oekraïne te steunen voor niet alleen de korte, maar ook de lange termijn. Juist nu is het belangrijk te laten zien dat we Oekraïne helpen. Zij vechten voor hun land en voor de waarden die wij delen: zelfbeschikkingsrecht, vrijheid, gelijkheid, mensenrechten”, zo zei de bewindsvrouw over de schenking.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.