Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

OM eist 30 maanden cel voor Tikkie-fraudeur

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 30 maanden gevangenisstraf voor een Amsterdammers die wordt verdacht van Tikkie-fraude. Samen met twee handlangers zou hij rond de 50.000 euro van slachtoffers hebben buitgemaakt. Eén van de mannen zou daarnaast ook gestolen mobiele telefoons hebben verkocht en dure skateboards hebben verduisterd.

Dat meldt het OM in een persverklaring.

VPN Gids 17 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Amsterdammer steelt inloggegevens van slachtoffers via phishingsite

Het onderzoek naar het trio startte begin 2020 in Amsterdam. De 22-jarige hoofdverdachte kwam daarbij in beeld als heler: hij verkocht gestolen telefoons. Onderzoek van de politie naar zijn Marktplaats account toonde hij dat hij via het platform de gestolen smartphones te koop aanbood. Hij hield er verschillende accounts op na, waar meerdere aangiftes van phishing naar boven kwamen.

Via Tikkie, een betaaldienst om betaalverzoeken mee te versturen, verstuurde de man een ‘betaallink’ naar zijn slachtoffers. In werkelijkheid belandden de slachtoffers op een phishingsite waar ze hun betaalgegevens invulden. Zo kon de Amsterdammer in feite de bankrekening van zijn slachtoffers overnemen.

Via de hoofdverdachte kwam de politie twee medeverdachten op het spoor. Om de identiteit van de handlangers te achterhalen, maakte de politie gebruik van tapgesprekken en beelden van beveiligingscamera’s uit winkels. Daar zouden de verdachten, op kosten van de slachtoffers, dure producten als iPads en iPhones hebben afgerekend.

Verdachten veroorzaken voor 50.000 euro schade

Het OM koppelt acht zaken van phishing en diefstal aan de hoofdverdachte. Bij de medeverdachten gaat het om drie zaken. Al met al zouden ze 50.000 euro aan schade hebben veroorzaakt bij hun slachtoffers.

De officier van justitie omschrijft de verdachten als “een geoliede machine van criminele fraudeplegers”. Twee van hen worden verdacht van phishing en diefstal van geld. Tegen hen eist het OM een celstraf van respectievelijk 30 maanden en 18 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De derde verdachte, die net 20 is geworden, wordt verdacht van diefstal met een valse sleutel en het betalen via Apple Pay. De bedragen werden van de rekeningen van slachtoffers afgeschreven. Tegen hem eist het OM een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

OM wijst op maatschappelijke impact van verdachten

Het OM is niet te spreken over het feit dat de verdachten het vertrouwen van mensen in de digitale verkoop via Marktplaats hebben geschaad. “Het digitale handels- en betalingsverkeer, we kunnen niet meer zonder. In coronatijden was er vrijwel geen andere manier om zaken te doen. Verdachten hebben daar grof misbruik van gemaakt”, zo zei de officier van justitie in zijn betoog.

In dit soort zaken zijn volgens het OM hoge straffen op zijn plaats. Niet alleen vanwege de maatschappelijke impact van de misdrijven, maar ook als waarschuwing naar anderen. “Het risico is niet een werkstraf of een poosje zitten, het risico is ingrijpend: je zult je vrijheid lange tijd verliezen als je je bezighoudt met dit soort praktijken. En als je aanstuurt en anderen er in meeneemt, dan betekent dat maanden tot jaren zitten, wat het Openbaar Ministerie betreft”, aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op maandag 11 juli uitspraak in deze zaak.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.