Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

OM wil meer personeel met kennis over cybersecurity

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet dat cybercriminelen zich steeds verder professionaliseren. Om hen op te sporen en te vervolgen zijn medewerkers met specialistische kennis over cybersecurity nodig. De politie en het OM doen er daarom alles aan om meer specialisten op dit vakgebied aan te trekken.

VPN Gids 18 oktober 2022

Dat zegt het Openbaar Ministerie (1) vandaag op de ONE-conferentie, een groot internationaal congres over cybersecurity dat vandaag plaatsvindt in Den Haag.

Vermenging traditionele criminaliteit en cybercrime

Vandaag de dag is het steeds lastiger om traditionele misdaad te onderscheiden van cybercrime (2). Neem de illegale handel in drugs of wapens: deze vorm van criminaliteit kent tegenwoordig een high tech component. Smartphone met versleutelde berichtendiensten -zoals EncroChat (3) en Sky ECC– (4) maken het werk voor opsporings- en handhavingsinstanties zeer lastig. De komst van cryptovaluta heeft geld witwassen een digitale dimensie gegeven.

Het zijn slechts enkele voorbeelden waar volgens de politie en het Openbaar Ministerie blijkt dat traditionele vormen van misdaad zich steeds meer vermengen met cybercrime. “Het beeld van de zogenaamde ‘lone wolf’, de eenzame hacker die op het verkeerde pad is beland, is achterhaald”, zo zegt Koen Hermans, landelijk officier van justitie cybercrime.

Hermans stelt dat 80 procent van de cyberaanvallen wordt veroorzaakt door georganiseerde misdaadbendes. “Gegevens, tools en expertise worden op grote schaal gedeeld. Cybercriminele kennis en kunde wordt online gedeeld en te koop aangeboden, via berichtendiensten, het dark web (5) en andere platformen. Er zit een verdienmodel achter, waarbij cybercrime -volgens experts- de internationale drugshandel qua winstgevendheid al heeft ingehaald.”

OM wil meer specialisen aantrekken

Hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket in Den Haag en landelijk portefeuillehouder cybercrime Michiel Zwinkels is het daar volledig mee eens. “Cybercriminaliteit wordt steeds vaker gebruikt door beroepscriminelen. We zien een versmelting van twee werelden, die ook ontstaat wanneer deze online onderwereld gaat samenwerken met statelijke actoren.”

Zwinkels benadrukt dat opsporing en vervolging van cybercriminelen hoge prioriteit heeft bij de politie en het Openbaar Ministerie. Om effectief te werken zijn mensen met specialistische kennis over cybersecurity nodig. “We zetten in op het aantrekken van personeel, en het vergroten van kennis en kunde van onze medewerkers. Maar ook zullen we meer moeten gaan samenwerken met de private sector”, aldus de hoofdofficier van justitie.

OM krijgt miljoenen voor aanpak cybercrime

Niet alleen de politie en het Openbaar Ministerie willen meer cybercriminelen oppakken en vervolgen. Het tegengaan van cybercriminaliteit en vergroten van de digitale weerbaarheid van Nederland is topprioriteit van de overheid. Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota. Uit de begrotingsstukken bleek dat er miljoenen euro’s worden geïnvesteerd (6) in het bestrijden van cybercrime en vergroten van cybersecurity.

Het Openbaar Ministerie krijgt er structureel 12 miljoen euro bij. Dat geld gaat het OM inzetten om “de kennis en capaciteit voor de aanpak van cybercrime op niveau te brengen”. Het OM gaat de miljoeneninjectie gebruiken om de aanpak van cybercriminaliteit te verbeteren en de opsporingscapaciteit in het digitale domein te vergroten.

Een ander plan is dat burgers vanaf 2023 van meer vormen van cybercriminaliteit online aangifte kunnen doen.

  1. https://www.om.nl/actueel/nieuws/2022/10/18/openbaar-ministerie-traditionele-misdaad-en-cybercriminaliteit-smelten-steeds-meer-samen

  2. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/

  3. https://www.vpngids.nl/nieuws/politie-arresteert-drie-verdachten-voor-betrokkenheid-encrochat/

  4. https://www.vpngids.nl/nieuws/topmannen-sky-ecc-aangeklaagd-door-amerikaanse-ministerie-van-justitie-vs/

  5. https://www.vpngids.nl/privacy/anoniem-browsen/wat-is-het-dark-web/

  6. https://www.vpngids.nl/nieuws/kabinet-investeert-miljoenen-in-cybersecurity/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.