Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Oplichters kopen blauwe vinkjes op Twitter

Op Twitter zijn tientallen nepaccounts verschenen met een blauw vinkje. Het lijkt daardoor alsof het om een echt en geverifieerd account van een persoon of bedrijf gaat. Maar niets is minder waar: het zijn imitatieaccounts waarbij de persoon achter het profiel doet alsof hij of zij de legitieme eigenaar is. Voorbeelden van mensen die hierdoor zijn opgelicht zijn er (nog) niet, maar het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren.

VPN Gids 10 nov 2022

Daarover schrijven diverse media, waaronder CNN (1).

Tal van nepaccounts met blauwe vinkjes

De Amerikaanse nieuwszender zegt tientallen geverifieerde nepaccounts te hebben gevonden op Twitter. Het gaat om onder meer de oud-presidenten Donald Trump en George W. Bush, advocaat Rudy Giuliani, de Amerikaanse tak van Nintendo, basketbalspeler LeBron James en gamingplatform Valve.

Zo verstuurde het account van Nintendo een afbeelding van Mario die zijn middelvinger opstak naar lezers. Bush twitterde zogenaamd dat hij “het vermoorden van Irakezen mist”. LeBron James zei dat hij een transfer wilde maken naar een ander basketbalteam. En via het nepaccount van Trump werd een bericht over Twitter-eigenaar Elon Musk verstuurd. “Dit is de reden waarom het plan van Musk niet werkt”, aldus de boodschap.

De bovenstaande nepaccounts hadden allemaal een blauw vinkje, maar zijn inmiddels opgeschort door Twitter.

Blauwe en grijze vinkjes

Wat de bovenstaande accounts met elkaar gemeen hadden, is dat ze een blauw vinkje achter hun profielnaam hadden staan. Het blauwe vinkje werd jaren geleden geïntroduceerd om nepaccounts te onderscheiden van de officiële profielen van artiesten, journalisten, televisiezenders en andere prominente personen en instanties.

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk is er veel te doen om de vinkjes. Zo maakte de topman bekend dat het blauwe vinkje voortaan gebruikt zou worden om aan te tonen dat iemand een abonnement op Twitter Blue heeft. Deelnemers moeten hiervoor 8 dollar per maand betalen.

Tevens introduceerde Musk een plan voor grijze vinkjes. Hiermee wilde hij aan Twitteraars laten zien dat het account te vertrouwen is, en niet bijvoorbeeld nepnieuws verspreidt. In tegenstelling tot blauwe vinkjes zijn de grijze badges niet te koop.

Maar voordat de nieuwe directeur zijn plan kon uitvoeren, werd het al in de ijskast gezet. Woensdag zei Musk op Twitter (2) dat hij de komende maanden wel vaker “domme dingen” gaat doen. “We behouden wat werkt en veranderen dingen die niet werken”, aldus de topman.

Experts waarschuwen voor problemen vanwege vinkjes

Ook in Nederland zijn er voorbeelden van nepprofielen met een blauw vinkje, zoals de Twitter account van de ‘Belastingdienst’ (3). Het gaat overduidelijk om een nepprofiel: de profielnaam luidt B3l4stingd1enst en de eigenaar geeft ruiterlijk toe dat hij niet echt de Belastingdienst is. Klik je echter op de blauwe badge, dan verschijnt de melding in beeld dat het een geverifieerd account is, omdat de eigenaar geabonneerd is op Twitter Blue.

Dit roept problemen op voor Twitter. Iedereen kan in principe een nepprofiel aanmaken, voor een paar euro een blauw vinkje bij de account kopen en zich voordoen als een betrouwbaar persoon of instantie om onschuldige slachtoffers te bedonderen. Cybersecurityexpert Rachel Tobac heeft haar zorgen hierover geuit op Twitter.

“8 dollar is geen groot bedrag voor oplichters. Ze kunnen gemakkelijk door veel gestolen creditcards narigheid uithalen zonder gepakt te worden voor het kopen van imitatieaccounts en het verspreiden van desinformatie. Met een gereduceerd personeelsbestand kan Twitter de meeste van hen logistiek niet vangen en stoppen”, waarschuwt ze. Tobac stelt dat de vinkjes voor grote problemen zorgt op het platform van Elon Musk.

  1. https://edition.cnn.com/2022/11/09/tech/twitter-impersonators-paid-verification/index.html

  2. https://edition.cnn.com/2022/11/09/tech/twitter-impersonators-paid-verification/index.html

  3. https://twitter.com/B3l4stingd1enst

  4. twitter.com/RachelTobac/status/1590416701954613248

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.