Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Oud-student HAN eist 1000 euro voor datalek

Bram Kleisterlee, een oud-student van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), stapt naar de rechter vanwege een datalek dat in 2021 plaatsvond. Een hacker wist zijn privégegevens bemachtigen. Kleisterlee wil een schadevergoeding van de hogeschool, maar de onderwijsinstelling weigert daar gehoor aan te geven.

VPN Gids 24 februari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Onder meer De Gelderlander en het Algemeen Dagblad schrijven over hierover (1)(2).

HAN weigert losgeld te betalen aan hacker

In september 2021 slaagden een hacker erin om het computernetwerk van de HAN binnen te dringen. Hij zei bij de digitale inbraak de persoonsgegevens van honderdduizenden studenten en voormalige studenten te hebben buitgemaakt. Het gaat om voor- en achternamen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en medische gegevens. Daarnaast had hij de hand weten te leggen op ‘enkele duizenden’ onversleutelde wachtwoorden.

De aanvaller zei in de media dat een groot deel van de gestolen data afkomstig was van contactformulieren die door (potentiële) studenten was ingevuld. Het gaat om mensen die vragen hadden over een studie, of die ooit interesse hebben getoond om aan de HAN te studeren. Volgens de hacker was de HAN ‘een makkelijk doelwit’. “Die zogenaamde experts snappen er niets van, want er staat nog van alles open”, zo zei hij.

De hacker vroeg naar verluidt 10.000 euro aan losgeld, maar er gaan ook andere bedragen rond. Zo zou hij de HAN om 4 bitcoin hebben gevraagd, wat destijds een waarde had van zo’n 156.000 euro. de hogeschool weigerde stellig het losgeldbedrag te betalen.

Oud-student eist 1.000 euro compensatie

Eén van de slachtoffers van het datalek bij de HAN, was Bram Kleisterlee. Inmiddels is hij 28 jaar oud en afgestudeerd, maar hij kan de gebeurtenissen niet achter zich laten liggen. “Bram ligt behoorlijk wakker van de situatie. Hij voelt zich boos en gespannen, omdat hij niet weet wie allemaal zijn gegevens in handen hebben”, zo vertelt Mo Quirijnen, voorzitter van studentenvakbond AKKU.

AKKU heeft namens Kleisterlee gesprekken gevoerd met de HAN, maar dat leidde niet tot het gewenste resultaat. De oud-student eiste een financiële compensatie van 1.000 euro en een schuldbekentenis van de onderwijsinstelling. De hogeschool wilde daar geen gehoor aan geven en kwam met het voorstel om de hulp van een studentpsycholoog in te schakelen. Dat vond Kleisterlee op zijn beurt niet passend, omdat hij dan opnieuw gevoelige informatie met zijn oude school moet delen.

Om uit deze impasse te komen stapt de oud-student naar de rechter. De eerste zitting vindt plaats op woensdag 15 maart in de rechtbank van Arnhem.

HAN heeft nog geen dagvaarding ontvangen

De HAN zegt niet op de hoogte te zijn van de rechtszaak. “Op dit moment hebben wij nog geen dagvaarding gezien. Daarom kunnen we daar ook nu nog niet op reageren”, aldus een woordvoerder.

  1. https://www.gelderlander.nl/home/oud-student-claimt-1000-euro-om-datalek-han-bram-ligt-er-behoorlijk-wakker-van-br-br~abdbe298/?referrer=https%3A%2F%2Fmail.google.com%2F

  2. https://www.ad.nl/binnenland/oud-student-hogeschool-van-arnhem-en-nijmegen-claimt-bij-rechter-1000-euro-om-datalek-br-br~abdbe298/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.