Samen versnellen is de enige optie. Dat is het motto van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) die het kabinet lanceert. Het is een gezamenlijke digitaliseringsstrategie van gemeenten, provincies, waterschappen, publieke dienstverleners en de Rijksoverheid om de digitale basis van het land te versterken en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. In een steeds verder digitaliserende wereld is deze samenwerking tussen overheden essentieel voor een weerbare samenleving en een sterke economie.
Digitalisering stelt ons voor urgente vraagstukken. Denk aan versnippering in IT-beleid, innovatie, een tekort aan digitale professionals en de geopolitieke noodzaak om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse technologieaanbieders. Met de NDS focust Nederland op regie, samenwerking, weerbaarheid en een toekomstgerichte aanpak.
“De NDS is een belangrijke mijlpaal”, aldus Eddie van Marum, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Van Marum is verantwoordelijk voor digitalisering. “De noodzaak en urgentie om gezamenlijk als 1 overheid te versnellen in de digitale wereld wordt breed gedeeld. We kunnen ons niet veroorloven om als afzonderlijke organisaties te werk te gaan. Ik ben de provincies, gemeenten, waterschappen en publieke dienstverleners zeer dankbaar voor hun constructieve bijdrage en commitment. Digitalisering raakt inmiddels elk aspect van onze samenleving. Het is een onmisbare voorziening geworden, net als voedsel, energie, water en onderwijs. Nederlanders moeten erop kunnen vertrouwen dat overheidsdiensten eenvoudig werken en goed blijven functioneren. Deze samenwerking geeft mij veel vertrouwen in de toekomst van de digitale overheid.”
De NDS legt de nadruk op 6 prioriteiten waarop alle overheidsorganisaties als 1 overheid samen versnellen. Namelijk:
Data op een verantwoorde manier delen en benutten over overheidslagen .
De kansen van Artificiële Intelligentie (AI) op een verantwoorde manier benutten .
De digitale weerbaarheid en digitale autonomie van de overheid versterken .
Digitaal vakmanschap van ambtenaren versterken en het hebben van een moderne werkomgeving .
De NDS onderstreept dat samenwerking essentieel is om tot doorbraken te komen. Een vervolgstap is om de benodigde investeringen in kaart te brengen om een krachtige digitale overheid te realiseren, die werkt voor alle Nederlanders. Parallel daaraan wordt samen met alle overheidslagen gestart met de uitvoering van de strategie.