Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Overheid trekt 10 miljoen euro uit voor cybersecurity Oekraïne

De Nederlandse overheid reserveert een bedrag van in totaal 122 miljoen euro voor Oekraïne. Daarvan gaat 87 miljoen euro naar de inkoop van artilleriegranaten en 25 miljoen is bestemd voor het Internationale Fonds voor Oekraïne (IFU). De resterende 10 miljoen euro is voor het verbeteren van de Oekraïense cybersecurity. Dat maakte het kabinet maandag bekend.

vpngids 31 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Oekraïne diverse malen getroffen door hackpogingen en cyberaanvallen

In februari is het precies twee jaar geleden dat Rusland met tanks en soldaten Oekraïne binnenviel. De oorlog wordt niet alleen op de grond gevoerd, maar ook in het digitale domein. Sinds de Russische invasie zijn er duizenden cyberaanvallen over en weer uitgevoerd.

Beveiligingsspecialisten slaagden er niet in om alle Russische digitale aanvallen te voorkomen. In december 2023 was het Oekraïense telecombedrijf Kyivistar nog het doelwit van een Russische cyberaanval. Hackers slaagden erin om door te dringen tot de kern van het bedrijfsnetwerk en duizenden virtuele servers en pc’s te vernietigen. 24 miljoen mensen konden daardoor niet bellen, sms’en of mobiel internetten.

Doordat het bedrijf back-ups had klaarstaan, kon de dienstverlening na enkele dagen worden hersteld. Volgens experts was het de grootste cyberaanval met de meeste impact sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in februari 2022. Naast cyberaanvallen hebben Russische hackers tevens spearphishingcampagnes uitgevoerd om inloggegevens te stelen en de vitale infrastructuur proberen plat te leggen met wipersoftware. Een wiper is een vorm van malware die erop gericht is om zoveel mogelijk schade aan te richten door data te vernietigen.

Extra geld voor cybersecurity en aankoop oorlogsmaterieel

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU zei begin dit jaar tegen persbureau Reuters het afgelopen jaar 4.500 aanvallen op Oekraïense overheidsinstanties en vitale infrastructuur te hebben voorkomen. Toch vindt de Nederlandse overheid het noodzakelijk om een financiële bijdrage te leveren aan de cyberverdediging van Oekraïne. De regering trekt hiervoor een bedrag van 10 miljoen euro uit. Dat geld is bedoeld voor het opzetten en uitbreiden van de online infrastructuur in Oekraïne.

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren benadrukt dat het van groot belang is dat Oekraïne extra geld krijgt om haar cybersecurity op te schroeven. “Het is van groot belang Oekraïne te steunen voor niet alleen de korte, maar ook de lange termijn. Juist nu is het belangrijk te laten zien dat we Oekraïne helpen. Zij vechten voor hun land en voor de waarden die wij delen: zelfbeschikkingsrecht, vrijheid, gelijkheid, mensenrechten”, aldus de bewindsvrouw.

Naast 10 miljoen euro voor cybersecurity geeft het kabinet 87 miljoen euro voor de inkoop van artilleriegranaten en 25 miljoen euro voor het Internationale Fonds voor Oekraïne (IFU). Nederland gaf al eerder 130 miljoen euro aan het Oost-Europese land om artilleriegranaten van te kopen. In oktober 2023 kwam daar nog eens 550 miljoen euro bovenop. Voor het IFU-fonds trok Nederland eerder al 100 miljoen euro uit.

Alles bij elkaar opgeteld heeft ons land ruim 2,6 miljard euro gegeven aan Oekraïne.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.