Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Overheid VS verbiedt software van Kaspersky

De Amerikaanse regering heeft donderdag laten weten de verkoop van antivirussoftware van Kaspersky Lab, Inc. te verbieden aan zowel bedrijven als consumenten. De Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo gaf aan dat de Russische invloed van het bedrijf een te groot veiligheidsrisico vormt.

VPNgids 21 juni 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Kaspersky op de zwarte lijst

De verkoop van Kaspersky-software is per direct verboden (1). Vanaf 29 september 2024 mogen er ook geen updates meer geïnstalleerd worden, waardoor de software grotendeels onbruikbaar wordt. De software beschermt dan immers niet meer tegen nieuwe malware en virussen. Het bedrijf wordt ook toegevoegd aan een lijst met handelsbeperkingen, de zogenaamde Entity List (2).

Het verbod is een onderdeel van meer dan 300 nieuwe sancties tegen Rusland. De VS vrezen dat Kaspersky-software gebruikt kan worden om gevoelige informatie te stelen en malware te installeren. Kaspersky valt onder jurisdictie van de Russische regering en kan onder druk gezet worden om informatie te delen.

In 2017 hebben de VS het gebruik van Kaspersky-software verboden binnen het Department of Homeland Security. In 2018 volgde een verbod binnen de federale overheid. In 2022 bevestigde ook de Federal Communications Commission (FCC)(3) dat Kaspersky een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid.

Ook in Europa wordt kritisch gekeken naar de software van Kaspersky. In Nederland geldt een verbod op het gebruik ervan binnen de Rijksoverheid. In 2022 maakte de Rijksoverheid de dreigingsanalyse van Kaspersky openbaar (4).

Specialist in cybersecurity

Kaspersky is een internationaal gerenommeerde specialist in pc-beveiliging. Ze bieden onder andere Kaspersky antivirus (5) en Kaspersky VPN (6) aan aan zo’n 400 miljoen burgers en 270.000 bedrijven wereldwijd.

Kaspersky is van oorsprong een Russisch bedrijf en de CEO, Eugene Kaspersky heeft een opleiding gevolgd aan de technische universiteit van de KGB. Tegenwoordig is het echter een Britse holding. Kaspersky heeft nog niet gereageerd op het nieuwe verbod.

Eerdere beschuldigingen heeft het bedrijf echter altijd van de hand gewezen. Ze beweren ‘aan dreigingen gerelateerde gegevens’ van gebruikers uit Europa en Noord-Amerika op te slaan en te verwerken op servers in Zwitserland. Het bedrijf ondergaat regelmatig audits en heeft zogenaamde ‘Transparency Centers’ waar ‘vertrouwde partners’ de broncode kunnen controleren.

(1) https://oicts.bis.gov/kaspersky/

(2) https://www.bis.gov/entity-list

(3) https://www.vpngids.nl/nieuws/fcc-bestempelt-kaspersky-als-gevaar-voor-nationale-veiligheid/

(4) https://www.vpngids.nl/nieuws/nationale-dreigingsanalyse-kaspersky-openbaar-gemaakt/

(5) https://www.vpngids.nl/antivirus/antivirus-tests/kaspersky-review/

(6) https://www.vpngids.nl/reviews/kaspersky-vpn/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.