Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Overheid zet steeds meer kunstmatige intelligentie in

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) door overheidsinstanties neemt toe. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de overheid ruim 1,5 keer meer AI-toepassingen gebruikt, vergeleken met 2021. Vooral gemeentes doen veel met de mogelijkheden die AI biedt. Van de in totaal 266 gevonden AI-toepassingen worden er 105 (39%) door gemeentes ingezet. Daarnaast neemt de transparantie over het gebruik van AI en algoritmes toe.

Digitale Overheid 10 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Scope onderzoek

Voor de toepassing van AI in publieke dienstverlening zocht TNO antwoord op de volgende vragen:

  • Waar past de publieke sector AI toe?

  • Wat veranderde er sinds 2021?

  • Welke inzichten zijn de afgelopen jaren opgedaan over AI binnen de overheid?

Toepassing

De overheid gebruikt AI vooral voor kennisverwerking, archivering en anonimisering, gevolgd door inspectie en handhaving. De toename in anonimiseringssoftware is te verklaren door de invloed van de Wet open overheid (Woo). Er worden ook diverse innovatieve toepassingen in het publieke domein gebruikt. Denk aan een virtuele assistent voor het sneller en beter beantwoorden van Kamervragen.

Transparantie

In 2024 is de overheid transparanter over de toepassing van AI binnen de publieke dienstverlening. Deze openheid hangt samen met de komst van het Algoritmeregister (1) in 2022. Daarin registreren overheidsorganisaties hun impactvolle algoritmes. Al vele organisaties maken gebruik van het landelijke register.

Derde AI quickscan

De cijfers over het aantal AI-toepassingen komen uit onderzoek dat TNO (2) deed op verzoek van de werkgroep Publieke Diensten van de Nederlandse AI Coalitie. Dit onderzoek is een vervolg op de quickscan AI in de publieke dienstverlening uit 2019 en 2021, die TNO uitvoerde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Voor meer informatie, bezoek de website van de Nederlandse AI Coalitie (3) en het Algoritmeregister (4). Meepraten over de ontwikkeling van het Algoritmeregister en -kader? Check dan de Pleio omgeving (5) en meld je aan voor 1 van de aankomende evenementen (6). 

 1. https://algoritmes.overheid.nl/nl

 2. https://www.tno.nl/nl/newsroom/2024/06/kunstmatige-intelligentie-inzet-overheid/

 3. Home

 4. https://algoritmes.overheid.nl/nl

 5. https://algoritmes.pleio.nl/

 6. https://algoritmes.pleio.nl/events

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.