Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Patiëntenfederatie en ziekenhuizen willen medicatiegegevens standaard uitwisselen

Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen willen dat zorgverleners medicatiegegevens standaard kunnen uitwisselen. Mensen zouden daarbij wel via een opt-out de mogelijkheid moeten krijgen om expliciet bezwaar te maken.

Informatie Beveiling 30 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Opt-in in plaats van opt-out-systeem

Het medicatieoverzicht biedt een overzicht welke medicijnen patiënten gebruiken en door welke zorgverleners deze zijn voorgeschreven. Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijzen erop dat het niet standaard kunnen delen van deze informatie ertoe kan leiden dat mensen verkeerde medicatie voorgeschreven krijgen. Beide organisaties pleiten ervoor om het huidige opt-in-systeem te vervangen door een opt-out-systeem.

Spoedeisende zorg

Minister Kuipers van Volksgezondheid werkt momenteel aan een voorstel om het uitwisselen van medische gegevens in de spoedeisende zorg mogelijk te maken. Recentelijk werd er een motie ingediend die het kabinet verzoekt om uit te zoeken of actuele medicatieoverzichten van patiënten aan het wetsvoorstel kunnen worden toegevoegd, inclusief de optie om mensen via een opt-out bezwaar te kunnen laten maken tegen deze uitwisseling.

Bijlage

brief van de Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Martin Hemmer