Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Phisingsaanvallen gebruiken het vaakst een facebooklogo

Yahoo! en Netflix belanden op plek twee en drie, maar het laatste kwartaal was het merk Facebook het meest geliefd onder phisings-fraudeurs blijkt uit onderzoek van Check Point Research.

Dutch IT-channel 10 February 2020

Andere bekende merken die vaak worden gebruikt bij phisingsaanvallen zijn Google, Spotify, Microsoft, Ray-Ban (het zonnebrillen merk) en Apple. Dit heeft te maken met het feit dat phising bedoelt is om mensen naar malafide websites te lokken door ze op valse linkjes te laten klikken. De internet fraudeurs proberen de officele website van een bekend merk zo realisitsch mogelijk na te bootsen. Hoe beter de imitatie is gelukt is, hoe groter de kans dat een nietsvermoedend persoon op de link zal klikken. Vervolgens wordt vaak doormiddel van een formulier om persoonlijke informatie gevraagd. Het merk facebook werd het afgelopen kwartaal maar liefst in 18 procent van de totale phisingsaanvallen gebruikt.

Grote verschillen per platform

Hetzelfde onderzoek laat zien dat er tussen de verschillende platsforms zoals e-mail, internet websites, mobiele websites en toepassingen door cybercriminelen voor een duidelijk andere aanpak wordt gekozen. Zo concentreren internetcriminelen zich bij mobiele aanvallen op technologiebedrijven sociale media en financiele instellingen, terwijl via e-mail wordt gefocust op online shopping.

Alle platformen bij elkaar opgeteld scoort Facebook het slechtst. Bij phishing via het web (goed voor 48 procent van alle aanvallen) hebben de criminelen een voorkeur voor Spotify, Microsoft en PayPay. De phishing-pogingen via e-mail (27 procent) worden aangevoerd door Yahoo! en Ray-Ban. De overige 40 procent bestaat uit phishing-activiteiten via de smartphone. Vooral financiële apps en sociale media scoren hier 'hoog' met Chase Mobile Banking op plek één, gevolgd door Facebook.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.