Politie Amsterdam en FBI ontmantelen proxydienst Anyproxy
In een grootschalig internationaal onderzoek hebben de politie Amsterdam, onder leiding van het Openbaar Ministerie, en de Amerikaanse FBI de criminele proxydienst Anyproxy uit de lucht gehaald. Deze dienst werd sinds 2004 gebruikt door cybercriminelen om anoniem strafbare feiten te plegen, waaronder phishing, ransomware-aanvallen en datadiefstal.
Politie.nl 12 May 2025
Via Anyproxy werden wereldwijd netwerken platgelegd, grote sommen geld buitgemaakt en gevoelige data gestolen - terwijl de daders uit zicht bleven. De langdurige werking van de dienst en de miljoenen euro’s aan schade die ermee zijn aangericht, onderstrepen het belang van deze actie in het voorkomen van grootschalige cyberaanvallen.
Wat is een proxydienst?
Een proxydienst fungeert als tussenstation op internet en verbergt het echte IP-adres van de gebruiker. Hierdoor lijkt het internetverkeer afkomstig van een ander apparaat, bijvoorbeeld van een router van een Nederlands huishouden. Cybercriminelen misbruiken dit soort routers, vaak verouderde apparaten zonder beveiligingsupdates (zogeheten "end-of-life"-apparatuur), en bieden deze vervolgens via ondergrondse marktplaatsen te huur aan - uitsluitend tegen anonieme betaling in cryptovaluta. Dit maakt het opsporen van daders lastig.
Hoewel proxydiensten op zich niet illegaal zijn – veel bedrijven gebruiken ze voor privacybescherming of toegang tot geblokkeerde content – worden ze ook door criminelen misbruikt om hun sporen te verbergen.
Internationaal onderzoek
Het onderzoek begon nadat de politie Amsterdam ontdekte dat het IP-adres van een Nederlandse burger werd misbruikt voor digitale oplichting. Dit leidde tot de ontdekking dat cybercriminelen via Anyproxy toegang kregen tot verouderde routers van legitieme internetaansluitingen, wat hen hielp om onopgemerkt te blijven.
Anyproxy was volgens politieonderzoek verantwoordelijk voor ruim 6.000 misbruikte IP-adressen, waarvan een groot aantal in de Verenigde Staten. De politie besloot hierop om samen te werken met de FBI onder de naam ‘Operation Moonlander’.
Ontmanteling criminele infrastructuur
Nederland heeft één van de best verbonden digitale infrastructuren ter wereld. Vooral in en rond Amsterdam staan zo’n zestig datacenters. Deze datacenters blijken - door het open karakter van de markt en gebrek aan toezicht op hostingdiensten - een belangrijke uitvalsbasis te zijn voor illegale praktijken. Uit het politieonderzoek is gebleken dat een deel van Anyproxy in Nederland gehost wordt.
Op woensdag 7 mei werden servers van Anyproxy en andere gelieerde proxydiensten wereldwijd in beslag genomen en offline gehaald. Deze actie markeert een belangrijke stap in de strijd tegen georganiseerde cybercrime, waarbij een cruciale digitale infrastructuur van criminelen werd ontmanteld.
Doe zelf de check – is jouw router veilig?
Het blijkt dat wereldwijd duizenden oude routers, die geen updates meer ontvangen, zonder dat de eigenaren het weten, worden misbruikt als digitale dekmantel voor criminele activiteiten zoals phishing en ransomware-aanvallen. Verouderde routers zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Het is belangrijk om te controleren of jouw router nog wordt ondersteund en of je regelmatig beveiligingsupdates ontvangt. Ontvang je deze niet? Dan is het tijd om je router te vervangen. Als jouw router gehackt wordt, kan dit leiden tot trager internet, onbetrouwbare verbindingen of zelfs het verlies van persoonlijke gegevens. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot je netwerk en je apparaten infecteren met malware. Zorg er dus voor dat je router altijd up-to-date en goed beveiligd is.
Ga via
https://veiliginternetten.nl/doe-je-updates/ na of jouw apparatuur kwetsbaar is. Bedrijven kunnen terecht op
https://www.ncsc.nl/documenten/publicaties/2019/mei/01/zicht-op-risicos-van-legacysystemen
Noodzaak voor strengere wetgeving
Met deze operatie geeft Nederland een krachtig signaal af: onze digitale infrastructuur mag geen veilige haven zijn voor criminelen. Om structureel effect te bereiken is betere wetgeving noodzakelijk. Vanuit de Amsterdamse driehoek is hierover al een duidelijke oproep gedaan aan het kabinet, onder meer voor de invoering van een verplicht Know-Your-Customer (KYC)-beleid en het verbieden van anonieme cryptobetalingen.
Amerikaanse Justitie
De Amerikaanse justitie heeft drie Russen en een Kazachstaans staatsburger aangeklaagd voor hun rol bij de criminele proxydiensten Anyproxy en 5socks.
Voor meer informatie, kijk op: