Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie bezorgd over versleuteling: 'Er zijn ook slachtoffers met rechten'

De Nederlandse politie maakt zich zorgen over de uitrol van encryptie. “Het debat rond privacy is volledig gepolariseerd. Je hoeft niet meteen een politiestaat te worden”, aldus Henk Geveke, lid van de korpsleiding van de politie.

Informatiebeveiliging Nederland 3 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Privacy als grondrecht

Criminelen die voorheen gebruikmaakten van versleutelde diensten zoals EncroChat en SkyECC, gebruiken nu reguliere chatdiensten. Vorige week deden Europese politiechefs een oproep aan overheden en techbedrijven om maatregelen te nemen tegen de uitrol van end-to-end versleuteling. Volgens hen hindert deze vorm van encryptie politieonderzoeken. “De bedrijven schermen met privacy als grondrecht. Maar er zijn ook slachtoffers met rechten”, stelt Geveke.

Rechter-commissaris

“Bedrijven beweren dat ze zelf niet alle communicatie kunnen bekijken. Maar dat klopt niet. Ze schermen vaak met het privacy-aspect. Dat is ook een groot goed, maar slachtoffers hebben ook rechten. En daar hoor je niemand over”, licht Geveke toe. “Als het echt nodig is, kunnen we altijd nog hacken maar dat is geen proportioneel instrument. We maken liever goede afspraken met de bedrijven.” Derhalve pleit hij voor de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de inhoud van versleuteld verkeer: “We willen dit doen omkleed met waarborgen en toestemming van de rechter-commissaris.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.