Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Politie neemt 200 smartphones in beslag in Exclu-onderzoek

In het onderzoek naar cryptocommunicatiedienst Exclu heeft de politie tot nu toe 79 doorzoekingen gedaan en 45 aanhoudingen. Tevens zijn er zo’n 200 smartphones in beslag genomen en is ook de server van Exclu veiliggesteld. Het opsporingsonderzoek is nog in volle gang.

VPN Gids 7 feb 2023

Dat meldt de politie in een update (1) over het neerhalen van Exclu.

Politie haalt Exclu uit de lucht

Afgelopen week maakte de politie bekend dat het Exclu uit de lucht had gehaald (2). Leden van het Team High Tech Crime waren erin geslaagd om de versleutelde chatdienst te kraken. Zodoende konden ze vijf maanden meeluisteren met criminelen. Het leverde een schat aan informatie op, wat leidde tot een internationale actie in Nederland, België en Duitsland.

Bij de operatie werden tientallen verdachten aangehouden en panden doorzocht. Agenten namen niet alleen 4 miljoen euro aan cash in beslag, maar tevens drugs, vuurwapens en luxe goederen. De politie sluit meerdere arrestaties en inbeslagnames niet uit.

Politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit

De politie heeft maandag een update gegeven over de laatste ontwikkelingen in deze zaak. Op de dag dat de internationale actie plaatsvond, namen meer dan 1.200 agenten deel aan de operatie. Tijdens de actiedag werden er twee drugslabs, een cocaïnewasserij, een productielocatie voor drugsketels en een tabletteerlocatie aangetroffen. Agenten troffen daar kilo’s aan drugs en grondstoffen om verdovende middelen te produceren aan, waaronder 300.000 xtc-pillen.

Verder vond de politie ruim 5,5 miljoen euro aan contant geld, tal van luxe goederen en twintig vuurwapens. De server waarmee de chatdienst werd gehost is veiliggesteld. Tot slot namen agenten tal van gegevensdragers in beslag, waaronder computers, laptops en 200 mobiele telefoons. Forensische onderzoekers onderzochten de smartphones onmiddellijk op bewijsmateriaal. De politie hoopt met deze informatie meerdere verdachten op het spoor te komen.

Exclu in een notendop

Exclu is een chatdienst waarmee gebruikers versleutelde berichten (3) over en weer kunnen sturen en ontvangen. Daardoor is het mogelijk om veilig te communiceren, maar ook om buiten het zicht van opsporings- en veiligheidsdiensten te praten over criminele handelingen. Een licentie voor Exclu kost 1.600 euro per jaar. De dienst telt volgens het Openbaar Ministerie zo’n 3.000 gebruikers, waarvan 750 Nederlandstaligen.

De politie roept alle gebruikers die Exclu gebruikten voor niet-criminele doeleinden op om zich te melden. Agenten bekijken dan of ze niets verkeerd hebben gedaan. In dat geval worden hun gegevens uit het onderzoek verwijderd.

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2023/februari/6/11-politieonderzoek-naar-exclu-45-aanhoudingen-zon-200-telefoons-in-onderzoek.html

  2. https://www.vpngids.nl/nieuws/politie-ontmantelt-cryptocommunicatiedienst-exclu/

  3. https://www.vpngids.nl/veilig-internet/surfen/wat-is-encryptie/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.