Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Politie vraagt kwart Camera In Beeld-deelnemers zich aan te melden met DigiD

In de komende dagen krijgen meer dan 15.000 particuliere deelnemers aan Camera In Beeld een e-mail van de politie. Daarin krijgen zij het verzoek om zich met hun DigiD opnieuw aan te melden voor de cameradatabase. Door de koppeling met DigiD is camera-informatie eenvoudiger actueel te houden. “En dat zorgt ervoor dat we zo gericht mogelijk camerabeelden op kunnen vragen als dit nodig is voor opsporingsonderzoek.”

VPN Gids 18 oktober 2022

Dat zegt Karel van Engelenhoven (1), landelijk projectleider van Camera In Beeld.

De wijk veilig houden

Camera In Beeld is een initiatief van de politie waar burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera’s kunnen aanmelden. Door deze informatie weet de politie precies hoeveel en welke camera’s per straat beschikbaar zijn, en hoe lang beelden worden bewaard. Als er ergens een misdrijf wordt gepleegd, kunnen agenten sneller en gerichter beelden opvragen bij de camera-eigenaren als er bijvoorbeeld een inbraak of overval heeft plaatsgevonden.

Camera In Beeld telt momenteel meer dan 65.000 deelnemers (zowel bedrijven als particulieren) die in totaal ruim 315.000 beveiligingscamera’s bezitten. Van de particuliere eigenaar hebben zo’n 15.000 deelnemers zich in het verleden niet aangemeld met hun DigiD. Zij krijgen op korte termijn een e-mail van de politie met het verzoek om dit alsnog te doen.

Van Engelenhoven benadrukt dat het belangrijk is dat zij dit doen. “Camera in Beeld heeft zich al vaak bewezen als een effectief middel, waarmee burgers de politie kunnen helpen om verdachten op te sporen. Daarom vinden we het zo belangrijk dat zo veel mogelijke bestaande deelnemers zich opnieuw aanmelden met hun DigiD. Zo houden we samen de wijk veilig.”

‘Hulp van burgers is waardevol’

Het actueel houden van de Camera In Beeld database was in het verleden een arbeidsintensieve klus voor de politie. Als particulieren zich met hun DigiD aanmelden, scheelt dat aanzienlijk veel tijd. Eenmaal aangemeld ontvangen de deelnemers één keer per jaar een e-mail van de politie met de vraag of ze hun gegevens kunnen controleren en, indien nodig, te wijzigen.

“Dankzij DigiD zijn de gegevens uit het systeem gekoppeld aan de camera-eigenaar. Deze informatie is alleen voor de deelnemer in te zien via Politie.nl en voor politiemedewerkers binnen de opsporing”, aldus Van Engelenhoven.

De e-mail van de politie wordt gefaseerd verstuurd. Sommige deelnemers krijgen het bericht in oktober, anderen in november. Wie zich na meerdere herinneringsberichten niet opnieuw aanmeldt, wordt uit de database verwijderd. “Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn, want deze hulp van burgers is juist zo waardevol. Daarom hopen we op veel aanmeldingen, van bestaande deelnemers en wellicht ook van nieuwe”, zo zegt Van Engelenhoven.

  1. https://www.politie.nl/nieuws/2022/oktober/17/00-camera-in-beeld.html

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.