Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Politie werkt aan back-upvoorziening voor herstel na ransomware-aanval

De Nederlandse politie werkt aan een structurele back-upvoorziening om te kunnen herstellen van een ransomware-aanval. Dit is te lezen in een brief van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer over het Eerste Halfjaarbericht 2022 van de politie.

VPN Gids 20 jun 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Cyber recovery

Naar aanleiding van grote cyberincidenten wereldwijd met Log4J en Solarwinds heeft de politie noodzakelijke securitymaatregelen genomen.

Minister Yesilgöz geeft aan dat het herstellen van een cyberaanval een van de speerpunten is van het cybersecurityprogramma van de politie. Om deze reden is de politie een cyberrecovery-project gestart. Een onderdeel van dit project is een structurele back-upvoorziening. De minister laat weten dat het jaren kan duren voordat deze structurele back-up er is omdat er niet voldoende menskracht is bij de politie.

Maatregelen om te herstellen van ransomware-aanval

De politie heeft wel maatregelen genomen om te herstellen van een ransomware-aanval. De minister deelt hier geen details over. De politie heeft het Security Operations Center (SOC) uitgebreid om beter te voldoen aan de eisen van deze tijd. Het SOC moet cyberaanvallen beter kunnen detecteren en analyseren.

Volgens Yesilgöz zijn er inmiddels aanzienlijke slagen gemaakt in de verbetering van de cybersecurity bij de politie, maar is er ruimte voor nog meer verbetering.

Wat kun je doen tegen ransomware?

Het voorkomen van ransomware (gijzelsoftware) is altijd beter. Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen tegen ransomware. Zoals het gebruik van een antivirusprogramma. De politie raadt ook aan om nooit in te gaan op betaaleisen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig back-ups te maken van je computer.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.