Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Prinsjesdag 2024: “De basis op orde brengen”

Jaarlijks presenteert het kabinet op Prinsjesdag haar plannen voor het aankomende jaar. Er is veel aandacht voor migratie, landbouw en koopkracht. Maar welke plannen heeft het kabinet op het gebied van digitalisering?

Digitale Overheid 18 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Digitalisering

In de begrotingsstukken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staan onder andere deze speerpunten beschreven:

  • Het ministerie van BZK zet zich in voor de digitale transitie van de samenleving waarin iedereen mee kan doen.

  • Niet de technologie staat centraal, maar de publieke waarden die met technologie kunnen worden versterkt.

  • Er wordt vanuit één overheidsgedachte gewerkt aan een slagvaardige, veilige en transparante digitale overheid.

  • Rijksambtenaren worden beter voorbereid en volgen een verplichte e-learning om de digitale weerbaarheid te verhogen.

  •  In 2025 worden ook belangrijke stappen gezet om de digitale overheid in het Caribisch deel van het Koninkrijk  te versterken.

Bekijk de gehele begroting (link naar andere website) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2025 (pdf, 1,7 MB)

Troonrede

Koning Willem-Alexander benadrukte in de Troonrede het belang van digitalisering en digitale weerbaarheid: “We moeten voorbereid zijn op aanvallen op onze digitale verbindingen, wegen, energienetten, havens en waterwerken. Maar ook thuis moeten mensen zich wapenen tegen een tijdelijke uitval van bijvoorbeeld stroom en water. Voor het kabinet is weerbaarheid een zeer belangrijk thema.”

Regeerprogramma

In het onlangs verschenen regeerprogramma is digitalisering een belangrijk punt. Het kabinet wil proactief inspelen op technologische ontwikkelingen die de overheid en samenleving raken. De basis moet op orde zijn met veilige en goed werkende systemen, juiste gegevensuitwisseling en slimme inzet van technologie zoals cloud, quantum en AI. Daarnaast blijft het kabinet inzetten op het borgen van publieke waarden bij gebruik van nieuwe technologieën. Deze plannen wil het kabinet als één overheid benaderen. Daarom werkt het samen met relevante partners aan een Nederlandse Digitaliseringsstrategie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.