Menu

Zoek op
rubriek
Data&Privacyweb
0

Privéadressen van Kamerleden op straat door datalek KvK

Door een datalek bij de Kamer van Koophandel (KvK) liggen de persoonsgegevens van zo’n 1.800 mensen op straat. Onder meer de privéadressen van Kamerleden van D66, GroenLinks en BIJ1 zijn hierdoor bekend geworden. Hetzelfde geldt voor de gegevens van politieke partijen, hun jongerenverenigingen en politiek activistische organisaties. De KvK neemt nu versneld aanvullende maatregelen. Dat schrijft de Kamer van Koophandel in een persbericht op haar website.

VPN Gids 24 aug 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Oud-advocaat had nog steeds toegang tot privégegevens

Volgens de KvK heeft een oud-advocaat historische informatie van diverse Kamerleden en organisaties opgevraagd uit het Handelsregister. Daarin worden onder meer privéadressen van bestuursleden en functionarissen genoemd. Deze mogen niet verwijderd worden uit het Handelsregister. Daar staat tegenover dat deze adressen niet openbaar zijn en alleen door een beperkt aantal instanties en beroepsgroepen kunnen worden opgevraagd. Dan moet je denken aan advocaten, notarissen en deurwaarders.

De voormalige advocaat heeft zich begin dit jaar laten schrappen uit het tableau. Zodoende mocht hij de adressen niet langer opvragen. Hij had echter verzaakt om zijn autorisatie te laten intrekken. Zo kon het gebeuren dat de man in juni het Handelsregister nog kon raadplegen. Waarom hij dat deed is onbekend. De KvK benadrukt dat autorisatiehouders zelf verantwoordelijk zijn dat hun autorisatie wordt ingetrokken.

D66: ‘KvK moet zorgvuldiger omgaan met gegevens’

Volgens RTL Nieuws zijn de privéadressen van zo’n 1.800 mensen gelekt. Het gaat onder meer om de adressen van Kamerleden Van D66, GroenLinks en BIJ1. Ook zijn er gegevens buitgemaakt van jongerenverenigingen van politieke partijen als DWARS (GroenLinks). De gegevens van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Farmers Defence Forse en een actiegroep tegen de coronamaatregelen zijn eveneens gelekt.

“D66 heeft keer op keer gewaarschuwd dat de KvK zorgvuldiger om moet gaan met gegevens van mensen die extra risico lopen op intimidatie of bedreiging”, zo zegt Lisa van Ginneken tegen RTL Nieuws. Samen met Sylvana Simons (BIJ1) gaat ze schriftelijke vragen stellen over de kwestie aan demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer.

Simons wil dat zzp’ers dezelfde bescherming mogen genieten als Kamerleden en bestuursleden. “BIJ1 wil een gesloten register waar alleen mensen met een specifieke functie of reden de bevoegdheid krijgen om deze gegevens op te vragen”, zo vertelt Simons.

Gegevens over privéadressen zijn vernietigd

Naar aanleiding van het datalek heeft de Kamer van Koophandel contact opgenomen met de Nederlandse Orde van Advocaten. Daaruit bleek dat er meer oud-advocaten waren die nog geautoriseerd waren om niet-openbare gegevens op te vragen. De KvK heeft van 164 mensen deze autorisatie alsnog ingetrokken. De organisatie constateert dat 92 voormalige medewerkers de afgelopen maanden hun autorisatie hebben gebruikt om gegevens op te vragen. “We onderzoeken of daar een risico in zit voor betrokkenen en ondernemen vervolgens eventuele vervolgstappen”, aldus de KvK.

Om herhaling in de toekomst te voorkomen neemt de Kamer van Koophandel versneld aanvullende maatregelen. De komende tijd gaat ze de autorisaties van andere bevoegde beroepsgroepen tegen het licht houden. Ook zal de KvK periodieke controles uitvoeren om te kijken of advocaten, notarissen en deurwaarders gerechtigd zijn om niet-openbare gegevens uit het Handelsregister in te zien. Een woordvoerder van de organisatie noemt het ‘fout’ dat er momenteel geen automatische controle is.

De oud-advocaat die verantwoordelijk is voor het datalek bevestigt schriftelijk aan de KvK dat hij de niet-openbare gegevens heeft vernietigd. Voor zover bekend heeft hij geen kopieën van de gegevens gemaakt. Via een brief zijn de gedupeerden op de hoogte gebracht van het datalek. Het lek is tevens gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een woordvoerder van de politie bevestigt tegenover RTL Nieuws dat ze op de hoogte is gesteld van het voorval.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.