De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders was dinsdagavond het doelwit van een cyberaanval. Internetgebruikers die de website bezochten, kregen een foutmelding te zien. Rond half 4 vanochtend was de site weer in de lucht.
Dat vertelt partijleider Wilders op Twitter (1).
De meeste details over de ‘massale’ cyberaanval ontbreken op dit moment. Bekend is dat de website van de PVV op dinsdag rond 11 uur ’s avonds werd overspoeld met grote hoeveelheden verkeer vanuit het buitenland. Dusdanig veel dat de site pvv.nl urenlang niet bereikbaar was. Dat wijst er wellicht op dat iemand de site bewust offline heeft gehaald via een DDoS-aanval.
Een Distributed Denial of Service of DDoS-aanval (2) houdt in dat hackers een computernetwerk of server lam proberen te leggen door het te overspoelen met verbindingsaanvragen en dataverzoeken. Vroeg of laat raakt de server overbelast, met als gevolg dat hij niet of zeer traag reageert. Ook niet op legitieme bezoekers die informatie zoeken.
Volgens Wilders was het meeste internetverkeer naar pvv.nl de afgelopen 24 uur afkomstig uit Israël, Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Rond half 4 vanochtend was de website weer operationeel. Waarom hackers de website van de PVV uit de lucht zouden willen halen, is onbekend.
De PVV is niet de enige Nederlandse politieke partij waarvan de site door hackers offline is gehaald. Begin 2021 waren de Partij van de Arbeid (PvdA) en partijlid Kati Piri enkele weken het doelwit van hackers (3). Twee weken lang werden de website van de partij en het Tweede Kamerlid non-stop bestookt met DDoS-aanvallen. Om ervoor te zorgen dat de sites toegankelijk waren voor Nederlanders, werd al het internetverkeer vanuit het buitenland tijdelijk geblokkeerd.
“Het heeft er alle schijn van dat dit een aanval is naar aanleiding van mijn steun voor democraten in Turkije en mijn oproep om politieke gevangenen, zoals Selahattin Demirtas en Osman Kavala, vrij te laten”, schreef Piri in reactie op de DDoS-aanval.
Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar bevestigde het vermoeden en noemde de DDoS-aanvallen ‘zorgelijk en bijzonder vervelend’. “Dat wij vermoedelijk de dupe zijn van inmenging in verkiezingstijd van Turkse hackers, is zorgelijk en bijzonder vervelend. Juist nu was onze website niet te bezoeken voor mensen buiten Nederland, terwijl zij nu juist kunnen stemmen.”
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren zei dat het onacceptabel was dat digitale aanvallen het verkiezingsproces zouden beïnvloeden. “Het is heel belangrijk dat alle politieke partijen hun normale dingen kunnen doen in de campagne en dat er geen verstoringen plaatsvinden, ook niet via de digitale route. Ik ben steeds alert geweest op de mogelijkheid van buitenlandse inmenging. Dit is een manier waarop dat kan gebeuren. Daar moeten we hard tegen optreden”, zo zei de bewindsvrouw.
twitter.com/geertwilderspvv/status/1607861715022278657
https://www.vpngids.nl/veilig-internet/cybercrime/wat-is-een-ddos-aanval/
https://www.vpngids.nl/nieuws/pvda-doelwit-van-gerichte-ddos-aanval-vanuit-het-buitenland/