Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

RDW onderzoekt datalek na onderzoek over handel in persoonsgegevens uit kentekenregister

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is samen met het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en de politie een onderzoek gestart naar vermeend misbruik van RDW-gegevens. De organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt, doet dit naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws, waaruit blijkt dat er online actief wordt gehandeld in persoonsgegevens uit het kentekenregister.

Redactie Privacyweb 24 juli 2019

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat privégegevens uit het kentekenregister worden verhandeld via de chat-app Telegram. Criminelen waarmee RTL tijdens het onderzoek sprak gaven aan hun informatie onder meer te verkrijgen via mensen die ze bij de RDW kennen. Het kentekenregister is normaliter beperkt toegankelijk; onder andere de politie, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau en gemeenten hebben toegang tot de informatie.

Gert Jan Holland, divisiemanager Registratie & Informatie bij de RDW, reageert geschokt op de bevindingen en spreekt tegenover RTL Nieuws van een ‘ernstige zaak’: "We willen natuurlijk voorkomen dat deze gegevens in oneigenlijke handen komen, laat staan dat het verhandeld wordt. Dat vinden wij ernstig, en nemen we zeer serieus. Wij gaan deze situatie uitzoeken om dat een halt toe te roepen."

Dit nieuwsbericht is ook te vinden in het dossier Datalek

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.