Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Rechtspraak waarschuwt: telefoonnummers gebruikt voor spoofing

De Rechtspraak waarschuwt voor oplichting waarbij fraudeurs telefoonnummers van rechtbanken, gerechtshoven of bijzondere colleges gebruiken. Het gaat hierbij om ‘spoofing’. De Rechtspraak raadt mensen aan om extra alert te zijn bij twijfel over een telefoontje.

VPN Gids 11 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De vorm van oplichting waar de Rechtspraak voor waarschuwt, heet ‘spoofing’ (1). Dit is een vorm van cybercrime waarbij criminelen misbruik maken van een bekend telefoonnummer.

Oplichters doen zich voor als Rechtspraakmedewerker

Het is vaak lastig voor de ontvanger om de oplichting te herkennen. Fraudeurs bellen met een nummer dat nagemaakt is, maar lijkt op een echt nummer van bijvoorbeeld een rechtbank. In werkelijkheid heb je een oplichter aan de lijn die probeert om persoonlijke informatie of geld te ontfutselen. Spoofing kan telefonisch gebeuren, maar de fraude kan ook via sms- of WhatsApp-berichten plaatsvinden, of via e-mail of een website.

De Rechtspraak meldt dat de namen en telefoonnummers van rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges worden gebruikt voor oplichting. Er zijn al meerdere meldingen van slachtoffers van telefonische oplichting bij de instantie binnengekomen. Vaak gaat het om Engelssprekende criminelen die zich voordoen als Rechtspraakmedewerker. Zij vragen slachtoffers om geld over te maken.

Spoofing herkennen

De Rechtspraak benadrukt dat het zelf nooit via de telefoon vraagt om geld over te maken. Daarnaast vraagt de Rechtspraak nooit of je als eerste een sms- of WhatsApp-bericht stuurt. Ook wanneer je via een sms- of WhatsApp-bericht wordt gevraagd om iets te downloaden, zal het niet daadwerkelijk van de Rechtspraak afkomstig zijn. Bovendien zal de Rechtspraak nooit telefonisch vragen om informatie zoals wachtwoorden of een burgerservicenummer. Ten slotte geeft de Rechtspraak aan dat het mensen nooit telefonisch benadert om te zeggen dat ze “onderdeel zijn van een onderzoek en vervolging af kunnen kopen”.

Wanneer je twijfelt of het telefoontje dat je ontvangt echt van de Rechtspraak afkomstig is, dien je op deze punten extra alert te zijn. Bij twijfel is het verstandig om op te hangen en zelf contact op te nemen met de Rechtspraak, schrijft de instantie.

Op haar website heeft de Rechtspraak een speciale pagina over spoofing, waarop het onder andere punten opsomt waaraan je spoofing kunt herkennen. Wanneer je geen telefoontje van de Rechtspraak verwacht, maar wel het nummer denkt te zien, gaat het waarschijnlijk om oplichting. Ook het aan de lijn krijgen van een Engelssprekend persoon of een Engelstalige computerstem, is een red flag.

Als je slachtoffer van spoofing bent geworden, kun je bij de politie aangifte doen, meldt de Rechtspraak op haar website.

  1. https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Opgelet-telefoonnummers-Rechtspraak-soms-misbruikt-voor-oplichting.aspx

  2. https://www.rechtspraak.nl/Paginas/Spoofing.aspx

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.