Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Rotterdam gaat burgers en medewerkers identificeren met itsme

De gemeente Rotterdam gaat burgers en medewerkers de mogelijkheid bieden om zich via de applicatie itsme te identificeren. Daarmee is het de eerste gemeente in Nederland die deze app introduceert. Het bedrijf achter de app zegt verheugd te zijn mee te kunnen bouwen aan de toekomstplannen van Rotterdam. Dat zegt Stephanie De Bruyne, CEO van itsme.

VPN Gids 21 February 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Belgische identificatie- en autorisatie-app

Itsme is een identiteitsapplicatie die is ontwikkeld in België door het Belgian Mobile ID consortium. De app combineert vier functies in één. Mensen kunnen de app gebruiken om zich te identificeren bij instanties in zowel het publieke als private domein, in te loggen bij overheidsdiensten, transacties te bevestigen en officiële documenten digitaal te ondertekenen.

Itsme telt in België naar eigen zeggen meer dan 6 miljoen gebruikers. De identificatiemethode wordt daar onder meer gebruikt voor de CovidSafe.be-app, de Belgische tegenhanger van de CoronaCheck-app in ons land. Sinds 2018 wordt itsme erkend als Qualified Trust Service Provider. Dat betekent dat de handtekening dezelfde juridische rechtsgeldigheid heeft als een handgeschreven handtekening.

Sinds december 2019 wordt itsme erkend als elektronische identificatie op het hoogste garantieniveau van eDIDAS. Dat staat voor Electronic Identification And Trust Service. eDIDAS is een Europese verordening die het voor Europese burgers, bedrijven en organisaties mogelijk maakt om online zaken te regelen bij overheidsinstanties in de Europese Economische Ruimte (EER).

Verschil tussen DigiD en itsme

In tegenstelling tot DigiD en iDIN kunnen burgers itsme zowel in de private als publieke sector als identificatiemiddel gebruiken. DigiD en iDIN kun je enkel als inlog- en identificatiemiddel gebruiken bij de Rijksoverheid en overheidsdiensten als de Belastingdienst en het UWV. Itsme werkt momenteel samen met bekende en gerenommeerde bedrijven als Adobe Sign, DocuSign, Evidos en Signicat.

Rotterdam is eerste stap voor uitbreiding dienstverlening itsme

Het bedrijf wist onlangs een kapitaalinjectie van 24,7 miljoen euro binnen te slepen. Dat geld gaat itsme gebruiken om zijn dienstverlening in andere Europese landen uit te breiden. Rotterdam heeft de eer om de eerste gemeente in Nederland te zijn die aan de slag gaat met itsme. Voorlopig kunnen burgers en medewerkers van de gemeente Rotterdam alleen gebruiken om zich te identificeren. Een zogeheten ‘gekwalificeerde handtekening’ zetten behoort voorlopig nog niet tot de mogelijkheden.

Ingrid Ronodikromo, projectleider Identity & Access Management (IAM) van de gemeente Rotterdam, zegt dat itsme aan de Europese privacywetgeving voldoet. “Rotterdam zal de identificatiemethode integreren in het kader van haar Identity & Access Management (IAM) programma. In deze volgen wij de lijn van de Europese Commissie op het gebied van privacy, digitale identiteit, cybersecurity en datasoevereiniteit.”

Stephanie De Bruyne, directeur van itsme, is verheugd om samen met de gemeente Rotterdam de eerste stappen in Nederland te zetten. “Gemeente Rotterdam en itsme hebben een gedeelde visie rond veilige en makkelijke authenticatie, waarbij de burger de absolute controle behoudt en respect van privacy gegarandeerd wordt. We zijn dan ook zeer verheugd mee te kunnen bouwen aan de toekomstplannen van Rotterdam. Bovendien sluit deze samenwerking naadloos aan bij de evoluties op Europees vlak, waar het concept van een Europese Digitale Identiteit stilaan vorm krijgt, en waarin itsme vanzelfsprekend een belangrijke rol wil spelen”, aldus de CEO van itsme.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.