Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Scholengemeenschap Hengelo doelwit van ransomware-aanval

Een openbare scholengemeenschap in Hengelo is deze week getroffen door een ransomware-aanval. Daardoor zijn de servers en gegevens van de scholen versleuteld en hebben medewerkers niet langer toegang tot hun data. Ondanks de cyberaanval gaan de lessen gewoon door. Dat laat OSG Hengelo weten in een persverklaring.

vpngids 5 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Herstelwerkzaamheden zijn in volle gang

Ransomware is kwaadaardige software die hackers gebruiken om bedrijven, organisaties of instellingen te dwingen om een fors geldbedrag te betalen. De gijzelsoftware kaapt als het ware digitale bestanden en plaatst deze in een soort van kluis. De enige manier om deze kluis te openen, is met behulp van de decryptie- of decoderingssleutel. Zodra het slachtoffer losgeld betaalt, overhandigen de aanvallers deze virtuele sleutel. Doet de gedupeerde dat niet, dan dreigen de daders de buitgemaakte gegevens openbaar te maken, te verkopen of te vernietigen.

De Hengelose scholengemeenschap zegt dat de aanval op dinsdag 30 mei aan het licht kwam. Op dat moment schakelde ze ‘een gerenommeerd cybersecuritybedrijf’ in dat er alles aan doet om de systemen te herstellen. Wanneer dat is kan OSG Hengelo op dit moment nog niet inschatten. “Wij houden nauw contact met onze personeelsleden en leerlingen over de voortgang van het herstel”, zo belooft de scholengemeenschap.

Beveiligingsspecialisten onderzoeken tevens hoe de ransomware-aanval heeft kunnen plaatsvinden. Of de aanvallers losgeld hebben geëist, hoeveel en of het schoolbestuur van plan is om losgeld te betalen, is onbekend.

Scholengemeenschap meldt ‘cyberincident’ bij toezichthouder en politie

De scholengemeenschap kan niet met zekerheid zeggen of er daadwerkelijk gegevens zijn ingezien of ontvreemd. “Het forensisch onderzoek is nog in volle gang en heeft nog geen uitsluitsel gegeven over de omvang van het incident. Zodra meer informatie bekend is over de omvang van het incident, zullen wij de betrokkenen hierover actief informeren”.

Eindexamenkandidaten hoeven zich geen zorgen te maken. Alle informatie die nodig is voor het verkrijgen en verstrekken van eindexamenresultaten, is toegankelijk voor de docenten. Voor de overige scholieren geldt dat de lessen gewoon doorgaan.

Om te voorkomen dat een vergelijkbaar incident in de toekomst nog een keer plaatsvindt, neemt de scholengemeenschap stappen om het beveiligingssysteem te versterken. OSG Hengelo heeft het ‘cyberincident’ gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is er contact opgenomen met de politie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.