Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Schoof verbiedt telefoons vanwege spionagerisico

Minister-president Dick Schoof heeft de veiligheidsmaatregelen voor bewindslieden verhoogd. Kabinetsleden mogen sinds het aantreden van zijn kabinet geen telefoon, smartwatches, laptops of andere slimme elektronica meer meenemen naar de ministerraad en andere officiële overleggen, zoals de onderraad en de begrotingsraad. Zo bericht het AD.

vpngids.nl 29 augustus 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Risico op spionage

De maatregel is ingesteld vanuit cyberveiligheidsredenen. De aanleiding voor deze maatregel is niet bekend, maar het AD meldt dat een anonieme hooggeplaatste bron in het kabinet aangeeft dat Schoofs verleden als directeur van de AIVD en als Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid eraan bijdraagt dat hij zich bewust is van de risico’s op spionage.

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD waarschuwen al lange tijd voor het risico op spionage. Zo zouden volgens het jaarverslag van de AIVD Russische inlichtingendiensten proberen om toegang te krijgen tot de systemen van leveranciers van Defensie en heeft China interesse in Nederlandse bedrijfsgeheimen.

In de kluis

Aanwezigen bij officiële kabinetsoverleggen moeten hun elektronica nu in een speciale lockerkast stoppen, net buiten de vergaderzaal. Elk kabinetslid heeft een eigen kluisje. Zelfs draadloze oordoppen mogen niet meegenomen worden.

Cybersecurity-expert Ronald Prins, gespecialiseerd in het beveiligen van staatsgeheimen, vindt het een verstandige maatregel. Tegen het AD zegt zei hij: “Als de apparaten van de ministers gehackt zijn, kun je op afstand zó een microfoon open zetten en meeluisteren met wat er besproken wordt. Het maakt alle andere veiligheidsmaatregelen een beetje belachelijk als je dit niet goed regelt.”

Positieve reacties

Bij voormalig premier Mark Rutte was elektronica tijdens de meeste vergaderingen wel toegestaan. Alleen bij vergaderingen over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld veiligheid, moest elektronica buiten de vergaderzaal blijven.

Kabinetsleden reageren vooralsnog positief op de verandering. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp geeft aan dat deze maatregel al veel eerder genomen had moeten worden. Vicepremier Mona Keijzer ziet er ook de positieve kant van in: “We moeten gewoon even afkicken. Goed voor de concentratie!”

Eerdere maatregelen

De maatregel staat niet op zich. Eerder verbood de overheid rijksambtenaren om TikTok te gebruiken. Ook andere Chinese en Russische apps zijn in de ban gedaan. Zo verbood de gemeente Amsterdam de van oorsprong Russische app Telegram bij haar ambtenaren.

Deze maatregelen werden genomen vanwege het risico dat de Chinese en Russische overheden toegang hebben tot de privégegevens die deze apps verzamelen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.