Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Smartphone-verbod voor kinderen? Lobby groeit in Europa

Op verschillende plekken in Europa groeit de druk op overheden om een leeftijdsgrens in te stellen voor smartphone-gebruik.

VPNgids 27 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In het Verenigd Koninkrijk krijgt de nationale campagne Smartphone Free Childhood veel steun. Afgelopen weekend bracht de onderwijscommissie van het Britse parlement een rapport uit met de aanbeveling om het gebruik van sociale media te verbieden voor kinderen onder de zestien (1).

Eerder deze maand presenteerden Franse wetenschappers een vergelijkbaar advies waarin staat dat het voor kinderen onder de dertien verboden moet zijn om een smartphone met internet te hebben. Ook in Nederland groeien zorgen over het mobiele telefoongebruik van jongeren.

Advies: geen sociale media voor kinderen onder de 15

Franse wetenschappers hebben een aantal vergaande adviezen over het gebruik van sociale media door kinderen aan President Macron overhandigd. Ook op andere plekken in Europa worden overheden aangespoord om iets te doen aan het smartphone-gebruik van kinderen.

Een greep uit de bevindingen van de Franse experts:

  • Kinderen tot 3 jaar moeten nooit achter een scherm zitten (incl. televisie, telefoon of tablet).

  • Tot 6 jaar moet schermgebruik minimaal zijn en alleen onder ouderlijk toezicht plaatsvinden.

  • Kinderen onder de 11 zouden geen mobiele telefoon moeten hebben; kinderen tot 13 jaar geen telefoon met internet.

  • Tot 15 jaar zou sociale media verboden moeten zijn.

De wetenschappers benadrukken het belang van onderwijs; kinderen moeten les krijgen in internetgebruik zodat zij online weerbaarder worden tegen de gevaren van sociale media (2).

Ook is er kritiek op grote bedrijven als Snapchat en TikTok, met name als het gaat om de manier waarop algoritmes kinderen zo lang mogelijk op bepaalde apps houden. Bescherming van kinderen wordt hiermee niet in acht genomen, terwijl de gezondheidsrisico’s zeer groot zijn.

Smartphone-verbod in Verenigd Koninkrijk?

Parlementsleden in Engeland hebben het Britse parlement gevraagd om een verbod op smartphones voor kinderen onder de zestien jaar te overwegen. Robin Walker, de conservatieve leider van de onderwijscommissie, zegt dat schermtijd een “duidelijke negatieve impact” heeft op het welzijn van kinderen.

Zorgen rondom blootstelling aan pornografie en criminaliteit groeien. De commissie vindt dan ook dat de overheid meer moet doen om de online veiligheid van kinderen te verbeteren (3).

Het rapport van de onderwijscommissie vraagt ook of de overheid een smartphone-verbod op scholen wil overwegen. Daisy Greenwell, oprichter van de Smartphone Free Childhood-lobbygroep, reageerde positief op het voorstel.

Niet iedereen is enthousiast. Ian Russell, wiens dochter Molly zelfmoord pleegde na het zien van zorgelijk materiaal op sociale media, zegt dat de overheid zich moet richten op wetgeving in plaats van verbod. Hij waarschuwt dat kinderen niet het slachtoffer mogen worden van de misstanden van grote techbedrijven.

(1) https://committees.parliament.uk/committee/203/education-committee/news/201715/stronger-guidance-and-controls-needed-to-protect-children-from-screen-time-education-committee-finds/

(2) https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/populaire-social-media/

(3) https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.