Menu

Filter op
content
PONT Data&Privacy

0

Staatssecretaris Van Huffelen stopt met X

Demissionair staatssecretaris van Digitalisering Alexandra van Huffelen stopt met X, wat voorheen bekend stond als Twitter. De bewindsvrouw is van mening dat het platform niet aan de Europese regels voldoet. De politica blijft wel online actief op Mastodon en LinkedIn. Dat vertelt Van Huffelen in een interview met NU.nl.

VPN Gids 29 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Sinds de overname is X ‘een platform waar alles moet kunnen’

“Voor mij is het klaar nu. Ik gooi de app van mijn telefoon af”, zo zegt de staatssecretaris. Ze publiceert vandaag nog één bericht om de stop aan te kondigen. Haar account verwijdert ze niet zodat anderen haar oudere berichten kunnen teruglezen.

Van Huffelen geeft aan dat er geen directe aanleiding is om ineens te stoppen met X. Het is een opeenstapeling van gebeurtenissen waarom ze er de brui aan geeft. Het delen van haatberichten, desinformatie en de vele nepaccounts neemt ze als reden.

“Sinds de overname van Twitter door Musk heerst steeds meer het idee dat het een platform is waar alles moet kunnen. Als je als platform echt niet aan onze regels wil voldoen, dan is het voor mij tijd om afscheid te nemen.”

Van Huffelen: ‘Musk staat niet open voor gesprek’

De staatssecretaris hoopte nog dat X veranderingen zou doorvoeren om te voldoen aan nieuwe Europese wetten, waaronder de Digital Markets Act (DMA). Deze wet is in het leven geroepen om Europeanen beter te beschermen tegen de macht van internationale technologiebedrijven. Dat is echter nooit gebeurd.

“Dat is ook de lijn die we bijvoorbeeld steeds hebben gekozen met Facebook. We spreken hen aan als ze niet voldoen aan de regels. Vervolgens gaan we in gesprek om te zien of ze eraan werken. Maar bij Musk is dat gesprek nooit ontstaan, hij staat er niet voor open”, zegt Van Huffelen.

Ze vervolgt haar verhaal. “Vrijheid van meningsuiting mag op ieder sociaal medium. Alleen vraagt de Europese wet wel aan dit soort platforms om zich aan een aantal regels te houden. Zodat er moderatie is, dat er geen haatzaaien plaatsvindt en dat het een veilige omgeving voor iedereen is.”

‘De negatieve reacties ga ik in ieder geval niet missen’

Het vertrek van X doet Van Huffelen op persoonlijke titel: het is geen beleidsmaatregel van het demissionaire kabinet. Andere bewindslieden en overheidsorganisaties blijven vooralsnog gewoon actief op het berichtenplatform. De staatssecretaris roept hen op om een eigen afweging te maken, maar hoopt met haar vertrek een signaal af te geven.

De bewindsvrouw blijft online actief op LinkedIn en Mastodon. Op het laatste medium maakt ze gebruik van een overheidsserver die met zijn eigen regels werkt. Zo is ze niet afhankelijk van en overgeleverd aan de grillen van Musk. Of Van Huffelen X gaat missen? “Ik moet gaan zien of dat zo is. Ik zal mogelijk informatie op X missen, maar de negatieve reacties zal ik in elk geval niet missen”, vertelt ze tegenover NU.nl.

Meer partijen kondigen vertrek aan op X

Staatssecretaris Van Huffelen is niet de eerste die haar X-it aankondigt. Grote bedrijven als Apple, Microsoft en Disney kondigden afgelopen jaar aan te stoppen met adverteren op X. Aanleiding daarvoor was dat advertenties van de bedrijven te zien waren bij haatzaaiende en antisemitische berichten op het platform.

Musk haalde zich de woede van gebruikers op de hals door op een antisemitisch bericht te reageren. “Joden wakkeren de haat aan tegen witte mensen”, zo zei iemand op X. Musk reageerde daarop met de woorden: “Je spreekt de waarheid”. Onder meer het Witte Huis veroordeelde de reactie van de topman door het ‘weerzinwekkende promotie van antisemitisme’ te noemen.

De Nederlandse omroep KRO-NCRV kondigde onlangs aan te stoppen met X. “De KRO-NCRV staat voor een samenleving waarin we in harmonie samenleven, een verbonden samenleving. Een socialemediakanaal dat zijn gebruikers alle ruimte lijkt te geven voor polarisatie en racisme past daar niet meer bij”, aldus directeur Peter Kuipers.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.