Menu

Filter op
content
Data&Privacyweb
0

Steeds meer camera’s in Nederland: om zoveel gaat het inmiddels

Wie een rondje loopt door de stad, en wie naar boven kijkt, ziet ze al snel: op veel plekken hangen camera’s. Of als je een voetbalwedstrijd bezoekt, op het perron loopt, of een avondje uitgaat in een druk stapgebied. Maar om hoeveel camera’s in Nederland gaat het eigenlijk? Om precies te zijn: het zijn er 313.354 in totaal.

19 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dat blijkt uit cijfers uit de politiedatabase Camera in Beeld, die VPNGids.nl opvroeg via een Woo-verzoek (1). En het aantal “bespieders” neemt rap toe:  vorig jaar waren er nog 302.890, en in 2019 hingen er zelfs nog ‘maar’ 228.530 camera’s in Nederland. Het gaat om camera’s van particulieren, bedrijven en overheidsorganisaties.

Ook de camera’s van Rijkswaterstaat

Bijna één op de twaalf beveiligingscamera’s in Nederland zijn ‘publieke camera’s’. Deze hangen op openbare plekken voor de handhaving van de openbare orde, verkeersveiligheid en opsporing van criminaliteit. Begin maart hingen er in heel Nederland 22.773 publieke camera’s. Tien maanden eerder, op 1 mei 2022, ging het nog om 18.924 geregistreerd. Volgens VPN Gids zijn dit jaar ook de camera’s van Rijkswaterstaat in het aantal opgenomen. Dat verklaart het substantiële verschil in krap één jaar tijd.

Rond Schiphol vind je de meeste camera’s van de overheid. Het is dan ook een van de drukste plekken van Nederland, net als veel binnensteden waar ook veel camera’s hangen. Toch zijn er nog altijd 105 gemeenten waar geen videobeelden worden gemaakt. Er zijn ook steeds meer particulieren die camera’s rond hun huis ophangen. Om ervoor te zorgen dat dieven geen kans krijgen, of zodat je kan zien wie er voor je deur staat. Denk aan de Amazon Ring, de slimme videobel.

Lees ook deze blog: Zet politie vakantiegangers aan tot overtreden AVG?

Chinese camera’s

Nog los van de vele camera’s die boven onze hoofden hangen, worden er ook geregeld vraagtekens gezet bij de herkomst van camera’s en hoe het zit met opgeslagen videobeelden. Zo maakte de VVD zich vorig jaar grote zorgen over camera’s van Chinese makelij.

Toen de NS van plan was om duizenden Chinese camera’s te kopen, sprong de grootste regeringspartij in de pen. De spoorweginfrastructuur maakt onderdeel uit van de vitale sector. Daarnaast voert de Chinese overheid een offensieve cyberstrategie tegen Nederland. Het kabinet dient dan ook strak op de aanbesteding te zitten, aldus de VVD, die de aanschaf van de camera’s als “zeer onwenselijk” beschouwde.

  1. https://www.vpngids.nl/onderzoek/onderzoek-2023-momenteel-313354-beveiligingscameras-in-nederland/

Wil je meer weten over cameratoezicht, privacy en welke praktische handvatten je hebt wanneer je camera’s wilt installeren? Ga dan naar deze cursus van Eliëtte Vaal (The Data Lawyers).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.